Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
19.8.2016 / Landsbygdens Folk
Nästa års landsbygdsbudget går enligt tidigare planer
- Det är emellertid mycket bråttom, sade minister Orpo förra veckans torsdag. En annan möjlighet är att vi går igenom behovet med regeringspartierna.

Höjning och sänkning av LFA-stödet
På ministeriets förvaltningsområde höjs LFA-stödet med 5 miljoner euro vilket är i enlighet med det beslut som fattades i anslutning till budgetramarna i våras. Regeringen ville då höja den nationella tilläggsdelen till LFA-stödet med 20,3 miljoner.
Skillnaden beror på att regeringsprogrammet också innehåller en sänkning med 16 miljoner nästa år jämfört med i år.
Också när det gäller nationella stödet kom regeringen överens i våras om en höjning med 6,7 miljoner euro. Orsaken till att det bara syns en höjning med 3,7 miljoner är regeringsprogrammets skrivning om att 3 miljoner ska sparas in nästa år. Man sparar redan in 2 miljoner i och med minskningen av det frikopplade stödet till svin och fjäderfä på AB-området.
Stödet fortsätter att sjunka i enlighet med EU-kommissionens beslut. Dessutom sjunker övriga nationella stöd med 4 miljoner euro.
Jämfört med i år blir det i alla fall nio miljoner till i nordligt stöd, alltså för C-området nästa år.

Olika nivåer på räntestöd
Att stödet från EU minskar med hela 67 miljoner euro, det vill säga 11 procent, beror på att utbetalningar av en del EU-stöd för 2015 försenades. Stöden utbetalades i stället i år och därför är anslaget för det här året större än vanligt. De här problemen räknar man alltså med är åtgärdade nästa år.
Start- och investeringsstödet ska få mera pengar nästa år.
Jord- och skogsbruksministeriet vill också höja räntestödet med 4 miljoner, men finansministeriet vill i stället minska summan med 3 miljoner.
Anslaget för avträdelsestödet sjunker, vilket bland annat beror på att åldern höjs nästa år från 59 till 60 år. Det är cirka 140 jordbrukare som väntas söka om avträdelsestöd nästa år.
Gårdsbrukets utvecklingsfond får en överföring på 38 miljoner euro mot 11 miljoner i år. Det beror på regeringens spetsprojekt som lovar en överföring på 90 miljoner euro till fonden under hela regeringsperioden.

Åter mindre till rådgivningen
Rådgivningen får mindre pengar nästa år, jord- och skogsbruksministeriet föreslår en minskning på 2,207 miljoner euro, medan finansministeriet vill sänka med ytterligare 200.000 euro. I årets budget höjde riksdagen anslaget med 1,3 miljoner jämfört med regeringens budgetproposition.
För 4H-verksamheten är båda ministerierna överens om en sänkning på 608.000 euro.
Riksdagen höjde också 4H-anslaget i årets budget, ökningen var 600.000 euro.

Finansministeriet bjuder högre för skogen
I stödet för skogsförbättringar ser det emellertid ut som om finansministeriet är berett att ge 1 miljon euro mer än jord- och skogsbruksministeriet, som är nöjt om anslaget hålls på årets nivå.
Skillnaden gäller nya förbindelser som ingås nästa år, där finansministeriet har litet på 25 miljoner i sina beräkningar jämfört med jord- och skogsbruksministeriets dryga 24 miljoner.
Också momentet för främjande av fiskerihushållningen minskar, det ser ut som om riksdagen måste besluta om tilläggspengar, bland annat om beloppet på 50.000 euro som den brukar tilldela Finlands yrkesfiskarförbund.
Bidraget för fastighetsförrättningar minskar med 1,5 miljoner euro, det vill säga en tredjedel, och är nästa år nere i 3 miljoner.

Skepsis kring avbytaranslag
På social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde minskar anslaget för avbytarverksamheten med 19,3 miljoner euro. Det lär helt och hållet bero på att behovet under nuvarande villkor minskar.
På producenthåll har minskningen gett anledning till skepsis. Det hänger närmast ihop med att villkoren försämrats inför det här året, fastän behovet ändå minskar, när djurgårdarna minskar i antal.
På producenthåll frågar man nu om försämringarna kunde ha varit lindrigare.

Höjt anslag för enskilda vägar
Bidraget till enskilda vägar på kommunikationsministeriets förvaltningsområde höjs till 13 miljoner, en höjning med 5 miljoner jämfört med i år. Enligt förklaringarna används pengarna för att minska de enskilda vägarnas så kallade reparationsskuld, det vill säga att vägunderhållet släpar efter så att vägarnas skick inte kan upprätthållas.
På kommunikationsministeriets förvaltningsområde höjs också bidraget till skärgårdstrafiken med en knapp halvmiljon.
För genomförande av det riksomfattande bredbandsprojektet beviljas inget anslag nästa år, det är samma situation som i år. Kommunikationsverket får dock ingå avtal enligt de fullmakter som beviljats under tidigare år. Man räknar med att 12,3 miljoner euro går åt för ändamålet.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab