Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
19.8.2016 / Landsbygdens Folk
Brittiska farmare utlovas nationella jordbruksstöd
Theresa May har givit Storbritanniens förra europaminister David Davis mandatet att förhandla om Brexit. Problemet är att hans ministerium ännu saknar personal för de krävande diskussionerna.
På EU-sidan ska förhandlingarna ledas av den franske politikern Michel Barnier, som är en gammal bekant i CAP-kretsar. I egenskap av fransk jordbruksminister ville Barnier i tiderna riva upp beslutet att avskaffa EU:s mjölkkvoter.
Senare utnämndes Barnier till EU-kommissionär för den inre marknaden. Då var han med om att utforma MiFID2-reformen av reglerna för finansmarknadens aktörer. Direktivet syftar bland annat till bromsa spekulationen med livsmedel.

Jordbruket får pengar ur statsbudgeten
Nu är det oklart när förhandlingarna med den brittiska regeringen kan starta på allvar. Först måste britterna finna kompetenta förhandlare. Nästa års val i både Tyskland och Frankrike kan ytterligare trassla till alltsammans.
I varje fall försäkrar finansminister Philip Hammond att de nuvarande EU-subventionerna till det brittiska jordbruket, universitetsväsendet och diverse infrastrukturprojekt ska få sina stöd också i fortsättningen.
De stödpengar som nu kommer från Bryssel, ska ersättas med pengar ur regeringens statsbudget. De årliga kostnaderna uppskattas till 4,5 miljarder brittiska pund, motsvarande 5,2 miljarder euro.
Enligt Hammond gäller löftet alla jordbruksstöd fram till år 2020. Detsamma gäller alla struktur- och investeringsstöd som regeringen har tagit med i sitt budgetförslag från senaste höst.
Flera struktursvaga områden i Storbritannien har under många år erhållit EU-subventioner i miljardklassen. Under Brexitkampanjen lovade EU-motståndarna att stöden kommer att löpa vidare utan nedskärningar.

NFU konsulterar sina medlemmar
Producentorganisationen National Farmers Union (NFU) har startat en omfattande utfrågning av sina 55.000 medlemmar om deras förväntningar och krav. Ett 50-tal möten ska hållas i hela landet med medlemmar, funktionärer och politiker.
Opinionerna varierar enormt mellan olika grupper av jordbrukare. En del farmare befarar stora problem om EU-stöden försvinner, medan andra grupper betraktar den nya situationen som en chans.
The Tenant Farmers Association (TFA) som representerar arrendatorer inom jordbruket, har krävt ett slut på direkta stöd. De anser att direktstöden mestadels gynnar markägarna mer än de jordbrukare som odlar åkrarna.
Men också NFU-basen Meurig Raymond ser nya möjligheter för jordbruket utanför EU. Han påpekar att britterna för första gången på 40 år kan forma sin jordbrukspolitik på egen hand. Raymond hoppas på en högre självförsörjning av livsmedel.
I ett pressmeddelande välkomnar NFU finansministeriets löften om en fortsatt finansiering av jordbruket fram till 2020 via statsbudgeten. Det ger jordbrukarna nödvändiga garantier och arbetsro medan riktlinjerna dras upp för den nya jordbrukspolitiken.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab