Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
12.8.2016 / Landsbygdens Folk
SLC: Regeringen förstår inte jordbrukets kris
Men åländska odlares framåtanda och samarbete kan enligt Nylands svenska producentförbund NSP:s ordförande, riksdagsman Thomas Blomqvist, också ses som en inspirationskälla för övriga Svenskfinland.
Vid en presskonferens påpekade Blomqvist att besöket på de åländska grönsaks- och äppelodlarnas andelsföretag Ålands Trädgårdshall och lilla familjeföretaget Marskogens Lamm visar att man kan lyckas.
- Trädgårdshallens framgångar ger oss anledning att fundera på vad vi jordbrukare själva kan göra också på fastlandet för att stärka vår ställning. Vi måste stå samlade för annars spelar centralaffärerna ut enskilda producenter mot varandra, förklarade Blomqvist.
Han såg Marskogens Lamm, som föder upp lamm och förädlar lammköttet på olika sätt, som ett bra exempel på att det också i liten skala finns vägar till bättre lönsamhet.
- Det är nyttiga saker att fundera på hur vi kan ta med oss detta till andra sektorer av jordbruket.

Chipsfabriken en väckarklocka
SLC:s viceordförande och Österbottens svenska producentförbund ÖSP:s ordförande Mats Nylund konstaterade att den framgångsrika kampen för att ha kvar chipsfabriken på Åland också på fastlandet blev en väckarklocka för vilka stora effekter en nedläggning skulle ha fått för hela landet.
- Nu har Ålands riksdagsman Mats Löfström dessutom tagit initiativet till att en grupp från riksdagens jordbruksutskott ska besöka Åland i samband med Skördefesten i september, berättade Nylund som själv sitter både i riksdagen och i jord- och skogsbruksutskottet.
SLC:s verksamhetsledare Johan Åberg betonar att behovet av egen matproduktion ökar över lag bland annat på grund av klimatförändringen. Samtidigt har de finländska konsumenterna visat ett glädjande stort intresse att satsa på inhemsk mat.
- Det är en stor fördel att ha en så stor del som möjligt av matproduktionen inom landet och Åland ligger bra i spetsen för det, påpekade Åberg som vill lyfta fram den regionala livsmedelsproduktionen.
- Men det skulle också vara viktigt att EU godkänner kraven på att ursprungsmärkningen måste bli bättre också för längre förädlade produkter så att konsumenterna vet vad de köper, framhöll Åberg också.
SLC-basen Holger Falck menade för sin del att om det någonstans är lättare att "brända" ett varumärke inom livsmedelssektorn så är det just på Åland.

Ger stödpengar åt mejeriet
Trots SLC-ledningens missnöje med att jordbruket inte fått mera stöd av staten nu under branschens djupaste ekonomiska kris så var alla ändå eniga om att det inte är mera stöd utan högre produktpriser som i längden ska rädda jordbrukets lönsamhet.
Ändå behövs det i dagsläget mera stöd än de 7,5 miljoner euro som mjölkbönderna får från EU för att hjälpa enskilda jordbrukare att överleva krisen. Holger Falck ville inte gå närmare in på detaljer i SLC:s krav inför de kommande förhandlingarna om nästa års budget, men hoppas att stödet åtminstone ligger i 40-miljonersklassen som jordbruksministern Kimmo Tiilikainen tidigare antytt.
Mjölkbonden Trygve Sundblom, som är Ålandsmejeriet ÅCA:s styrelseordförande, berättade att det nu är första gången för honom som produktionsintäkterna inte täcker gårdens kostnader.
- Det betyder att varje gång du tar mjölk ur tanken för att sända till mejeriet så ger du lite stödpengar med, konkretiserade Holger Falck.
SLC-topparnas åsikt är att massmedierna liksom allmänheten är väl medvetna om jordbruksnäringens kris.
- Men budskapet har definitivt inte gått fram till landets regering!

Rolf-Lennart Witting
witting@aland.net

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab