Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
12.8.2016 / Landsbygdens Folk
Skogens tillgångar måste få vara skogsägarens ensak enligt SLC
- Det viktiga är att kravet inte får leda till att de uppgifter om virkesförråd enligt figurer i de privata skogarna som finns i skogscentralens datasystem ska vara öppet för vem som helst utan skogsägarens samtycke, säger Stefan Thölix, som är ordförande för SLC:s skogsutskott.
- Sitt utbud på olika virkessortiment måste få vara skogsägarens egen affärshemlighet. Det är också viktigt att den privata skogsägaren själv bestämmer vem som ska delges uppgifterna i skogsbruksplanen.
Enligt Stefan Thölix blir Finlands skogscentrals datasystem ett hot mot skogsägarens integritet i stället för att vara ett verktyg för god skogsvård i fall alla uppgifterna är fritt tillgängliga.
- När datasystemet upprättades lovade myndigheterna uttryckligen att så inte skulle bli fallet.

Kommissionen kräver öppen information
EU-kommissionen är missnöjd med att allmänheten i Finland inte kan få tillgång till information om skogsmiljöer som finns hos Finlands skogscentral, om man inte motiverar varför man vill ha dessa uppgifter. Enligt EU:s direktiv bör miljöinformation vara tillgänglig för allmänheten utan att man ska behöva ange skälen för sin begäran.
Således kräver nu EU-kommissionen att Finland ska ha vidtagit åtgärder senast under andra hälften av september, annars kan ärendet hamna i EU-domstolen.
Bakgrunden till kommissionens krav är en så kallad framställning från forskare Jussi Airaksinen från 2012. I sin framställning hävdar han att skogscentralens informationspraxis strider mot allmänhetens rätt till miljöinformation.
Kommissionen hänvisar till Finlands skogslag. Enligt den ska skogarna skötas och användas så att de allmänna förutsättningarna tryggas och för att bevara vissa biotoper med särskild betydelse för skogens biologiska mångfald. Skogscentralen ansvarar för insamling av information om platser där sådana biotoper finns.
Kommissionens krav är alltså att den här informationen ska vara tillgänglig för allmänheten utan att man ska behöva ange skäl för att ta del av den.
Finlands regering har i ett svar till kommissionen lovat att den ska lägga fram ett förslag om en lagändring. Det skulle ha skett i våras, men nu konstaterar kommissionen att ändringen har blivit försenad.
- Det är viktigt att lagändringen inte äventyrar de privata skogsägarnas integritet och rättsskydd, slår Stefan Thölix fast.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab