Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
12.8.2016 / Landsbygdens Folk
EU:s spannmålsskörd varierar mellan öst och väst
Det internationella spannmålsrådet IGC är inte lika optimistiskt i sina beräkningar. IGC har sänkt sin spannmålsprognos för EU och utgår från en totalskörd på bara 305 miljoner ton. Experterna i London uppskattar veteskörden till 149 miljoner ton.

Problematiska regn i Frankrike och Tyskland
Skördesituationen varierar mycket mellan de olika medlemsländerna. I de öst- och sydeuropeiska regionerna (Rumänien, Bulgarien och Österrike) kör spannmålsodlarna in mycket goda spannmålsskördar.
Deras yrkesbröder i västra Europa har lidit svårt av en oberäknelig väderlekstyp under nästan hela sommaren. Ända sedan början av juni har Frankrike och Tyskland hemsökts av nästan dagliga, starka regn som inte bådar gott för skörden.
Särskilt knepigt är läget i Frankrike. Enligt en preliminär prognos från den statliga jordbruksmyndigheten FranceAgriMer och institutet för växtodling (Arvalis) blir skörden miserabel i de viktiga produktionsområdena i centrala och nordöstra Frankrike.
De franska analytikerna utgår från en sammanlagt veteskörd på 29,1 miljoner ton, eller 29 procent under fjolårsresultatet. Skördenivån understiger klart medeltalet för de senaste fem åren.
De ovanligt svåra förhållanden tar sig uttryck i skrala hektarskördar. I medeltal har hektarskördarna för vetet hållit sig kring 5,56 ton, eller en tredjedel av fjolårsvärdet. Spannmålens kvalitet har lidit svårt av fukt och regn.
De franska spannmålshandlarna har varit tvungna att beställa stora mängder brödvete från Rumänien för att ersätta den dåliga kvaliteten hos inhemsk vara. Omkring 60.000 ton högvärdigt brödvete lastas redan i rumänska hamnar för transport till Frankrike.
Tyskland har klarat sig något bättre men ständiga regnskurar har stört grödornas utveckling och främjat utbredningen av svampsjukdomar. Den senaste veckan har regnskurar nästan dagligen stoppat tröskningen i viktiga odlingsområden.
Analytiker i Storbritannien och Polen varnar likaså för regnigt väder under tröskningen. Problemen syns ännu inte i några prognoser men skördarna väntas regionalt sjunka under medeltalet.

Stor global skörd med låga priser
Skörden av oljeväxter väntas också sjunka under den normala nivån i både Frankrike och Tyskland. På EU-nivå räknar kommissionen med en medelgod skörd av oljeväxter, eftersom utsikterna för soja och solrosfrö är goda i Östeuropa.
Trots de partiella problemen i Europa väntar prognosinstituten en rekordstor global spannmålsskörd. Den nordamerikanska veteskörden torde stiga med 8,4 procent. I Ukraina väntas den största veteskörden sedan 20 år.
Också Ryssland har i flera omgångar höjt de officiella prognoserna och siktar på en rekordskörd av 65 miljoner ton vete. IGC utgår från en global veteskörd i storleksordningen 735 miljoner ton och en majsskörd på drygt en miljard ton.
De regionala bakslagen inom EU-området torde inte spela någon större roll för prisutvecklingen inom den internationella spannmålshandeln. Lagren är betryggande och den nya skörden överstiger konsumtionen. Prisnivån förblir låg, bedömer experterna.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab