Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
12.8.2016 / Landsbygdens Folk
Läge för handel med halm och foderspannmål i Österbotten
Utskottet hade möte i onsdags för att diskutera aktuella saker. Edman och de övriga konstaterade också att det troligen finns en ökad efterfråga på foderspannmål i Österbotten.
- För de som har ett behov av foderspannmål är det viktigt att meddela det i tid, säger ÖSP:s ombudsman Fredrik Grannas.

Använd faktureringstjänster
Varje affär görs upp mellan köpare och säljare. Ett bra och säkert sätt för de som säljer är att utnyttja bolag som har faktureringstjänst.
- På grund av det ekonomiska läget rekommenderar ÖSP att säljarna använder sig av faktureringstjänster om odlaren som säljer oroar sig för att inte få betalt. Det är också viktigt att på förhand komma överens om pris och betalningsdatum gällande till exempel försäljning av foderspannmål, säger Grannas.
Att handla direkt mellan gårdar kan också vara förmånligare för köparen.
- På så sätt försvinner en mellanhand om affären sker mellan och två odlare. Fraktkostnaderna kan också minimeras.
Martin Edman är oroad för och lider med de yrkesbröder i norra Österbotten som drabbats av skördeskador. I området Nykarleby-Karleby har det enligt uppgifter inte regnat så här mycket på trettio år.
- En del har nu råkat ut för skördeförluster två år i rad. Nu kan vi bara hoppas att banker har förståelse om ekonomin för en del försämras ytterligare, säger han.
Söder om Nykarleby är förutsättningarna för en bra skörd goda. Men det viktiga nu är att det inte regnar för mycket.
- Det finns potential för goda skördar men vi börjar vara på gränsen också här med regnet. Vädret måste bli stabilare nu innan skördearbetet inleds, säger Torolf Sjögård.

Spannmålspriserna mycket låga
Utskottet konstaterar att prisläget har försämrats ytterligare under sommaren. Nettopriserna är på en mycket dålig nivå.
- Det är inte roligt för någon att priserna är så här låga. Ett råd vi kan ge är att vi odlare borde bli bättre på att binda en del av skörden redan under året, anser utskottet.
Något ljus i tunneln verkar inte finnas i det här skedet.
- Som det ser ut nu svänger det inte på länge på spannmålsmarknaden. Tidigast i mars-april nästa år kan det börja stiga om situationen globalt försämras. Men risken är stor för att vi har dåliga priser länge, säger Sjögård. Utskottet konstaterar vikten av att minska odlingen av spannmål för att minska utbudet.
- Vi odlar mer än vad vi använder i Finland och det finns också ett överskott på spannmål globalt. Många har inför den här säsongen minskat spannmålsarealen och det bör vi göra också i fortsättningen. Vi måste anpassa produktionen till konsumtionen, säger Grannas.
Ett alternativ är att odla mer oljeväxter som det råder brist på.
- Ett annat är att låta åkrarna vila och anlägga gröngödslingsvallar och samla kväve och förbättra mullhalten i marken. I dag är det ingen förlust att satsa på det när prisläget är dåligt. Odlare bör också fundera på om det lönar sig att arrendera mark för som det är nu är arrende- och markpriserna för höga, säger Sjögård.

Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab