Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
12.8.2016 / Landsbygdens Folk
Nytt bolag med ny fabrik ångar in på fodermarknaden
- Visst hade vi hoppats att det skulle gå snabbare, men det går enligt tidtabellen i vårt avtal, försäkrar Agrox VD Juha Forsbom.
Fabriken började byggas i Virmo i början av juni. Men dess delar har byggts som containerstora moduler i Ilmajoki under hela vintern av verkstadsföretaget JPT Industria. Enligt företaget som tillverkar bland annat containerstora foderkök för gårdsbruk blir det här världens första modulärt byggda foderfabrik.
Byggmetoden innebär att modulerna med maskineriet i formatet 12x3,5x3 meter staplas fem i höjd i två staplar och kopplas ihop. Förråden är tre konventionella 22 meter höga rundsilon med en kapacitet på 2.000 kubikmeter var. Dessutom finns några mindre silon i huvudbyggnaden som mellanlager.

Kundernas fabrik
Agrox kommer att producera ett tiotal fodersorter för fågelfä under eget varumärke och ungefär lika många varianter för gris enligt A-rehus recept och för marknadsföring under A-rehus brand.
Produktionen blir enligt Forsbom ungefär 60 miljoner kilo sammanlagt, grovt taget lika mycket för gris och fågel, i det första skedet då fabriken körs i två skift. Om man senare kan övergå till tre skift kan produktionen bli 120 miljoner kilo årligen.
Alltsammans räknar Forsbom med att sälja i fabrikens hemtrakter, inom cirka 150 kilometers radie.
- Här i landskapet finns 65-70 procent av hönsen och 35-40 procent av grisarna i landet. Det är marknad tillräckligt för oss, vi behöver inte skeppa produkterna någonstans, säger han.
Det är en marknad där det har funnits ett sug alltsedan Raisio avstod från foderproduktionen för enmagade djur 2014. Djurgårdarna har varit hänvisade till en stor leverantör, Finska foder.
Initiativet till och satsningarna på den nya foderfabriken kommer från stora höns- och svingårdar i landskapet. De fyra största av de sju delägarna (Forsbom själv är en av de mindre) är just höns- eller svingårdar som vill ha mera konkurrens på fodermarknaden.
Investeringen går lös på över 10 miljoner euro.
Fabriken placerades i Virmo (finska Mynämäki) där man hittade en lämplig och färdigplanerad tomt på ett industriområde. Fabriken ligger ett stenkast från riksväg 8 och är centralt placerad både med tanke på spannmålsodlarna och avnämarna av foderprodukterna.

Automatiserat
Fabriken har två produktionslinjer oberoende av varandra så att man kan köra gris- och fågelfoder samtidigt. Fågelfodret kommer att malas i en s.k. multicracker, ett slags valskvarn med mönstrade valsar.
- Det söndrar kornen, men lämnar dem grova. Hönsen tycker mest om dem så, förklarar Axberg.
En fördel med multicrackern är också att den drar mindre energi än t.ex. en hammarkvarn.
Processen är långt automatiserad och reglerad med tiotals vågar som ser till att komponenterna tillsätts i rätt mängder.
I princip kan fabriken köras av bara två personer då största delen av det manuella arbetet går ut på att se till att det finns säckar att fylla på de rätta ställena. I praktiken kommer det att behövas ett femtontal anställda för att hålla igång fabriken i ett tvåskiftssystem, säger Juha Forsbom.
Leveranserna görs som självservice, inklusive provtagningen av lasset.
Avtal om spannmålsleveranser gör man fortlöpande. Det är främst Lasse Axbergs bord, men "vill man tala svenska så kan man ringa till mig", lovar Forsbom.
Agrox lovar också att betala bättre för spannmål av bättre kvalitet ifråga om proteiner och fukt.
- Det blir ju bättre foder av bättre råvaror, säger Forsbom.

Mathias Luther
luther@infopr.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab