Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
5.8.2016 / Landsbygdens Folk
Nytt bolag köper slaktdjur i Österbotten
Och fortsätter: - Men på sikt strävar jag också efter att vid Tajma utveckla verksamheten genom att stycka och sälja mindre detaljer till exempelvis restauranger och storkök. Tajma har ingen koppling till PLT. Det enda som Tajma gör är att sälja stycknings- och slakttjänster till företaget ifråga. PLT köper också transporttjänsterna av andra företag.
- PLT är som ett virtuellt livsmedelsföretag. Producenter som vill sälja slaktdjur kan ta kontakt med mig och jag erbjuder ett fast pris i likhet med de övriga verksamma slakterierna. En av Tajmas anställda har också tagit klassificeringskursen, så köttet som PLT köper följer EU:s standardiserade klasser, förklarar Mannström.

En tilläggsservice
Ann-Sofie West, vd för Tajma, är glad över att Mannström har grundat PLT. - Det här innebär att vi kan erbjuda en tilläggsservice för våra kunder som slaktar vid Tajma. Vill en kund sälja ett djur via en REKO-ring och samtidigt lägga bort två övriga djur kan de göra det med samma transport. Kunden får ett djur styckat vid Tajma medan de två övriga kropparna förmedlas skilt via PLT som en tilläggsservice, berättar hon.
Tajma inledde sin verksamhet för två år sedan. Det småskaliga slakteriet ägs huvudsakligen av ett antal producenter som alla har direktförsäljning av sina köttprodukter. Men verksamheten går också ut på att sälja slakt- och styckningstjänster till producenter som inte är delägare. - Vi har i dag många kunder som inte är delägare men som köper tjänster av oss. I dagens läge är ungefär hälften av alla kroppar som slaktas här köptjänster av producenter som inte är delägare. I början hade vi inte heller rutiner för att sälja tjänster till ett företag som PLT, men det har vi i dag. Så Tajmas verksamhet utvecklas i rätt riktning, konstaterar West.

Litet och flexibelt
Enligt Mannström är PLT ett litet och flexibelt företag som snabbt kan tillgodose kundernas behov.
- Vi kan agera snabbt om en kund måste lägga några kor till slakt. Jag strävar alltid efter att mina kunder snabbt ska få sitt netto på kontot. Priserna som PLT erbjuder är dessutom konkurrenskraftiga, säger han.
West fortsätter:
- Tajma är också flexibelt. Vanligen slaktar vi två dagar i veckan, men måste vi öka kapaciteten kan vi göra det utan problem och slakta 3-4 dagar eller mer vid behov. En annan fördel med Tajma är att slakteriet är godkänt för ekologisk slakt och att transporten hit är kort och skonsam för djuren. Mannström beskriver det nya företagets verksamhet som en ny kanal för kunderna. Hittills köper han in enbart nötkreatur men i augusti hoppas han också kunna ta emot lamm.
- Under hösten slaktas lammen och och om allt går planenligt ska PLT också köpa in lamm, säger han. Har du planer på att utveckla verksamheten?
- Jo, jag har idéer, men vilken väg företaget går får framtiden utvisa.

Christoffer Thomasfolk christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab