Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
5.8.2016 / Landsbygdens Folk
Chanserna för TTIP minskar för varje månad
Enligt agrarkommissionär Phil Hogan har parterna nått vissa framsteg när det gäller geografiska ursprungsbeteckningar och livsmedelssäkerhet, d.v.s. sanitära och fytosanitära frågor (SPS).
Det oaktat avancerar samtalen alltför långsamt, anmärker Hogan. Enligt USA-förhandlarna har chanserna att nå ett avtal inom detta år minskat betydligt, inte minst som en följd av Brexit.
Nästa TTIP-runda ska enligt tidtabellen arrangeras i oktober i Washington. USA:s chefsunderhandlare Dan Mullaney betonar Obama-regeringens intresse att nå en lösning före årsskiftet, men det ser inte bra ut för TTIP.

Frankrike skjuter skarpt mot TTIP
Genom Storbritanniens EU-utträde har USA förlorat sin starkaste europeiska kompanjon i samtalen. Tysklands förbundskansler Angela Merkel betonar fortfarande sitt oinskränkta stöd för TTIP medan ekot från grannlandet Frankrike är mindre entusiastiskt.
Enligt Merkel är TTIP ett mycket viktigt avtal för både EU och USA. Nya frihandelsavtal har införts i stora delar av världen. Det ligger i Europas intresse att stärka handeln med USA för att stimulera ekonomin och sysselsättningen.
Merkel förundrar sig inte över att förhandlingarna går långsamt. Hon är fortfarande optimist. Det hör till vanligheterna att parterna väntar möjligast länge med kompromisserna. Därför måste EU förhandla vidare med sikte på ett genombrott.
En lång rad tyska ekonomer förhåller sig ändå påtagligt skeptiska till Merkels optimism. Hela 70 procent av 124 tillfrågade tyska ekonomiska tungviktare räknar inte längre med att TTIP-avtalet kan fullföljas inom utsatt tid.
Frankrikes premiärminister Manuel Valls fortsätter med sin TTIP-kritiska linje. Valls upprepade senaste vecka sin ståndpunkt att förhandlingarna har tagit en riktning som Frankrike inte kan godkänna. Såsom det nu ser ut, blir det inget TTIP, betonade han.
Utöver rättsväsendet är livsmedlen den stora vattendelaren i de transatlantiska förhandlingarna. Amerikanarna skyr de europeiska, geografiska ursprungsbeteckningarna medan européerna kämpar för sina matstandarder och GMO-föreskrifter.
Möjligheten att rädda förhandlingarna genom ett "TTIP-light" har diskuterats i olika sammanhang. Enligt denna modell skulle de svåraste områdena lämnas utanför avtalet. Men parterna har inte visat intresse för en sådan lösning.

Ingen chans med Clinton eller Trump
Nu börjar tiden bli mer än knapp. TTIP måste bli klart före årsskiftet för att hinna godkännas av USA:s sittande president Barack Obama. Nästa president, vem det än blir, väntas förvandla avtalet till makulatur.
Frihandeln är en känslig fråga i USA. Varken demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton eller republikanernas Donald Trump har visat intresse att stöda TTIP. Trump anser att all slags globalisering och frihandel är av ondo.
Många amerikaner betraktar frihandel med misstro mot bakgrunden av alla förlorade jobb i samband med den ekonomiska krisen. Trump har hakat på väljarnas rädsla och agiterar häftigt mot frihandelsavtalen.
Clinton har tidigare varit positiv till frihandel. Av valtaktiska skäl har hon tvingats att vända kappan. Efter påtryckningar från Trump har Clinton försäkrat att hon inte kommer att ändra åsikt efter valet.
Både Trump och Clinton har redan sagt nej till Stillahavsavtalet TPP mellan USA och elva andra stater. Båda är också negativt inställda till TTIP. Trump har till och med hotat med ett utträde ur världshandelsorganisationen WTO.

Peter Karlberg news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab