Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
5.8.2016 / Landsbygdens Folk
Clinton och Trump ger farmarna otydliga besked
Trumps stödtrupper är just nu sysselsatta med att bemanna det republikanska kampanjmaskineriet med experter på jordbruksfrågor. Clinton är än så länge ensam om att nämna landsbygden och jordbruket i sitt valprogram.

Clinton vill främja familjejordbruket
Om Clinton blir president, kommer hon sannolikt att fortsätta på Barack Obamas jordbrukspolitiska linje. Hon stöder den sittande jordbruksministern Tom Vilsack, som inför partikonventet till och med tippades som kandidat för posten som Clintons vicepresident.
Det blev han inte, men det mesta tyder på att jordbrukslagen Farm Bill skulle löpa vidare med vissa förändringar efter en demokratisk seger. Eventuellt blir Vilsack jordbruksminister eller åtminstone jordbrukspolitisk rådgivare.
Den nuvarande jordbrukslagen försenades kraftigt i USA:s representanthus som en följd av republikanernas starka motstånd. Nu vill Clinton bland annat fortsätta med de kontroversiella matkupongerna för fattiga, som då var den största tröskelfrågan.
I sitt program för landsbygden lovar Clinton framför allt stöd till familjejordbruken. Clinton vill stärka skyddsnätet och fördubbla stödet till unga farmare. Hon vill också stimulera nya investeringar på landsbygden och främja distributionen av lokala livsmedel.
I planerna ingår också en reform av reglerna för invandringen. Till skillnad från konkurrenten Trump vill Clinton skapa bättre regler för invandringen av arbetskraft, till nytta för jordbruket. Men än så länge är budskapen rätt diffusa.
Clinton anses vara en vän av ekologiska livsmedel, men ekogrupperna kritiserar hennes kontakter till de stora jordbrukskoncernerna. Clinton har haft svårt att skaka av sig ryktet som GMO-förespråkare.
En av tyngdpunkterna i Clintons landsbygdsprogram är investeringar i bredband och annan infrastruktur på landsbygden. Enligt Clinton är välståndet på landsbygden en förutsättning för ett starkt Amerika.

Jordbruk är inte Trumps starka sida
Clintons antagonist Donald Trump är känd för sin häftiga retorik som antagligen kommer att stärkas ytterligare då valrörelsen går in i sitt heta skede. Men hittills har miljardären från Manhattan omsorgsfullt undvikit att ta ställning i jordbruksfrågor.
Demokraterna har inte varit sena att leverera gliringar. Demokraternas jordbruksutskott har tagit tillfället i akt att framställa Trump som en arrogant struntpratare och stenrik, oförskämd asfaltblomma utan minsta kunskap om jordbruk.
Det är svårt att tänka sig Donald Trump som jordbrukare. Han har inte den blekaste aning om hur djupt ett sädeskorn ska sås eller hur man odlar grödor, anmärkte den demokratiska agrarexperten Jim Costa nyligen.
I jordbrukskretsar har Trumps hot att köra ut illegala invandrare förorsakat oro, eftersom detta kunde medföra en enorm brist på lantarbetare. En mur längs gränsen till Mexiko skulle få svåra konsekvenser för jordbruksproduktionen.
Ett av Donald Trumps fåtaliga uttalanden med jordbruksanknytning gäller valet av maskiner då muren mot Mexiko ska resas. Enligt Trump måste jobbet göras med rejäla don. Caterpillar och John Deere-traktorer måste till för att muren ska bli bra.
För John Deere-chefen Sam Allen blev frågan en pinsam angelägenhet då han ombads om en kommentar. Om regeringen ber oss om hjälp med bygget, vore svaret nej. Om regeringen vill köpa maskiner av oss är svaret ja, sade Allen diplomatiskt.

Peter Karlberg news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab