Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
29.7.2016 / Landsbygdens Folk
Kommissionen lade fram nytt stödpaket för jordbruket
I praktiken fördelas 350 miljoner euro till medlemsländerna som nationella kuvert. Finlands andel är 7,5 miljoner euro, ett belopp som kan fördubblas om tilläggsfinansiering kan arrangeras ur den nationella statsbudgeten.
Enligt jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen kan Finlands andel av EU-potten jämföras med stödpaketet hösten 2015. Finansieringen av den nationella delen tas upp i höstens budgetförhandlingar.
En förutsättning för stödet är att vissa villkor uppfylls. Småbrukare kommer att uppmärksammas särskilt. Enligt kommissionen kan medlemsländerna med maximal flexibilitet besluta om hur medlen ska användas för att stöda utsatta sektorer.

Slovakien leder ministerrådet
Stödpaketet presenterades av agrarkommissionär Phil Hogan under jordbruksministrarnas julimöte, under Slovakiens ordförandeskap. Enligt Slovakiens jordbruksminister Gabriela Matečná har paketet ett brett stöd hos medlemsländerna.
I paketet ingår bland annat en översyn av bestämmelserna om frivilligt kopplat stöd till mejerisektorn, en utvidgning av interventionsåtgärderna och privat lagring för skummjölkspulver.
Den största stödandelen i paketet går till Tyskland, som får 58 miljoner euro av EU. Frankrike erhåller knappt 50 miljoner euro, Storbritannien får 30 miljoner euro och Nederländerna 23 miljoner euro.
EU-kommissionen tillåter också medlemsländerna att i förtid betala ut en del av direktstödet och landsbygdsstöden. Medlemsländerna ska själva få identifiera de nationella åtgärder som är viktigast för att återställa balansen på marknaden.

EU betalar 14 cent för icke-producerad mjölk
Detaljerna i kommissionens strategi för att minska mjölkutbudet är delvis ännu öppna, men de stora linjerna är redan bekanta. Phil Hogan är beredd att ersätta mjölkproducenterna med 14 cent per varje kilo mjölk som tas ur produktionen.
Enligt beräkningarna ska det samlade stödet på 150 miljoner euro vara tillräckligt för att sänka den producerade mjölkmängden i EU med 0,7 procent. De första ansökningarna kan lämnas in i september.
Hogan uppger att ansökningsförfarandet baserar sig på principen "först till kvarn får först mala". Ersättningarna betalas ut så länge stödpengarna räcker. Inga nya ansökningar tas emot efter att pengarna har tagit slut.
Själva programmet startar i början av oktober och pågår tre månader. Referensperioden är den deltagande gårdens produktion i oktober, november och december 2015. EU betalar en premie på 14 cent per kilo för den reducerade mjölkmängden under årets sista kvartal.
Enligt Hogan kan mjölkkooperativ och producentsammanslutningar hjälpa gårdarna utan juridiskt ansvar. Om allt går bra, kan ersättningarna för den icke-producerande mjölken betalas ut i början av år 2017.
Hogan hoppas att mjölkproducenterna ska ta chansen. Avsikten med mängreduceringen är att sänka utbudet så att mjölkpriset börjar stiga igen under nästa år. Nu återstår att se i vilken utsträckning de stora mjölkproducenterna i EU hakar på idén.
Mjölkproduktionen har redan börjar minska i bland annat Nya Zeeland, medan EU fortfarande producerar mer än marknaden kan svälja. Stora gårdar i bland annat Irland och Nederländerna utvidgade flitigt produktionen då mjölkkvoterna avskaffades.
Enligt Hogan måste hela mjölksektorn ta ansvar för att få ner produktionen, som i den rådande marknadssituationen inte är hållbar. Det är enda chansen att få upp mjölkpriset och återställa lönsamheten på mjölkgårdarna.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab