Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
29.7.2016 / Landsbygdens Folk
Kommissionen vill skärpa förgröningen
Kommissionen har presenterat en rapport om de första erfarenheterna av förgröningsvillkoren. I samband med förenklingen av den gemensamma jordbrukspolitiken vill kommissionen ta tillfället i akt för att skärpa förgröningen på en rad punkter.
Än så länge har inga konkreta förslag lagts fram men en rad kritiska jordbruksministrar fick senaste vecka för första gången bekanta sig med planerna. Helt nöjda var ministrarna inte, fastän några punkter också fick ett visst positivt gensvar.
Ett skeptiskt mottagande fick förslaget att förbjuda användningen av växtskyddsmedel på ekologiska fokusområden med kvävefixerande grödor. Mark som ligger i träda ska hållas ur produktion i minst nio månader av året i stället för nuvarande sex månader.
Ett något positivare mottagande fick förslaget att förenhetliga bestämmelserna för obrukade kant- och buffertområden. Men ministrarna var eniga om att förslagen ännu tarvar en hel del diskussion.
Den slovakiska rådsordföranden Gabriela Matečná lovade efter mötet att sammanfatta de åsikter som medlemsländernas jordbruksministrar förde fram. Dokumentet ska sändas till kommissionen ännu före sommarpausen.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab