Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
29.7.2016 / Landsbygdens Folk
EU-länderna enades om inskränkningar för glyfosat
EU-ländernas representanter kunde inte enas om tillståndet för glyfosat. Bättre gick det då medlemsländerna i medlet av juli röstade om förbehåll för själva användningen. En majoritet av länderna var beredda att godta förslaget.
Enligt kommissionens förslag ska hjälpsubstansen POE-tallovamin förbjudas i gyfosatpreparat. Tallovamin bidrar till att häfta glyfosatet bättre på själva plantan men har i vissa studier kopplats till cancerrisk.
De nya reglerna ska också förhindra att glyfosat används för att påskynda grödornas mognad. Som tredje punkt gäller kravet att spridning av glyfosat minimeras i offentliga parker och nära lekplatser.
Det förlängda tillståndet för glyfosat trädde i kraft den första juli. Följaktligen införs begränsningarna och förbudet av hjälpsubstanser med omedelbar verkan. Fristen går ut senast den sista december 2017.
Före det ska den europeiska kemikalieinspektionen färdigställa sin rapport om glyfosatets eventuella koppningar till cancer. På basen av de resultaten drar EU-kommissionen sina slutsatser för den framtida användningen av glyfosat i EU.
Under tiden går debatten om glyfosatets framtid vidare i EU. En majoritet som bestod av 22 medlemsländer röstade denna gång för kommissionens förslag. Tyskland, Grekland, Österrike, Malta, Luxemburg och Sverige lade ned sina röster.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab