Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
29.7.2016 / Landsbygdens Folk
Åländskt nötkött hittar ny marknad i Sverige
Efter ett möte med Ålands Producentförbunds husdjursutskott förra veckan ser både utskottets ordförande Birgitta Eriksson-Paulson och ÅPF:s vd Henry Lindström positivt på de visioner som Johannes Dahlman presenterade för sitt företags framtid.
- Johannes är en väldigt optimistisk och karismatisk person som är inriktad på mera samarbete med producenterna för att bland annat den vägen kunna få upp priserna, kommenterar Birgitta.
Hon fick uppfattningen att Dahlmans redan det här året lovar högre priser för tjurar. Henry Lindströms bedömning är att det åländska slakteriet i dagsläget är ganska avvaktande i väntan på att lägga ett motbud till det svenska slakteriets priser.
Han betonar att det är de enskilda köttproducenternas sak att avgöra var de vill slakta sina djur, men påpekar att det framför allt med tanke på förädlingen av närproducerad mat är viktigt med ett lokalt slakteri på Åland. Redan nu hämtas slaktdjur från Åland till fastlandet av exempelvis Österbottens Kött, men i väldigt liten skala.
- Det planerade slakterisamarbetet med Sverige är något helt annat och tvingar Dahlmans att se över sina priser. Visst vill vi producenter helst slakta på Åland så att det gynnar det åländska samhället, men man vill ju inte heller att det egna företagets ska göra minus, förklarar Birgitta Eriksson-Paulson.
Till Lövsta Kötts slakteri utanför Uppsala är det heller inga tidsmässiga problem med transporternas längd. Slakteriet ligger bara en dryg timmes bilväg från Grisslehamn dit det tar ett par timmar med färjan från Eckerö.

Vill få klart med praktiska detaljer
En av dem som förhandlar om leverans av slaktdjur till Sverige är Leif Hagberg, som tillsammans med sin bror och morbror driver Tomténs Mjölk i Saltvik.
Han vill inte närmare kommentera prisnivån i Sverige, utan förklarar att det nu närmast handlar om att skaffa nödvändiga tillstånd och kartlägga praktiska saker så att det inte uppstår oväntade problem när transporterna väl kommit igång.
Men enligt andra uppgifter är slaktpriserna särskilt på ungt nötkött nästan dubbelt högre i Sverige eftersom konsumenterna där är beredda att betala mer för svenskt nötkött. En avgörande fråga är nu om konsumenter i Sverige är beredda att betala mera också för det åländska köttet, som ju produceras under liknande stränga djurskydds- och andra krav som gäller i Sverige.
Lövsta Kött marknadsför sig som ett företag som garanterar uppfödare, kunder och konsumenter tydliga riktlinjer genom hela ledet, från bondgård till färdig produkt. Det betyder exempelvis att uppfödarna ska finnas inom en radie av cirka 200 kilometer vilket ger effektiva transporter.
Lövsta Kött levererar bland annat styckningsdetaljer till butiker och restauranger i Uppsala med omnejd samt råvara till "närproducerande" Andersson & Tillmans charkuteri.

Ny situation med exportmöjligheter
Ifall det åländska köttet får bra genomslag på marknaden i Sverige öppnar det samtidigt också dörrar för Dahlmans att börja exportera både hela djurkroppar och charkuteriprodukter över Ålands hav.
Ett samarbete mellan Dahlmans och Ålandsmejeriet ÅCA har också kastats fram som en möjlighet för att etablera åländska varumärken inom livsmedelssektorn i Sverige.
Hittills har Dahlmans sålt cirka 40 procent av det åländska nötköttet gått till den finländska marknaden och resten har sålts hemma på Åland. Dahlmans har dessutom köpt in svin- och även nötkött från fastlandet.
Johannes Dahlman konstaterar att det är en ny situation för företaget när det inte längre handlar om att konkurrera på den finländska marknaden utan också öppnas upp för export utomlands.
Han betonar att Dahlmans gärna i samråd med sina leverantörer vill få till stånd en situation där både producenterna och förädlaren får en rättvis del av produkternas slutpris.
- Men tappar vi större volymer av det åländska köttet måste vi fundera över förutsättningarna att driva ett litet slakteri på Åland. Vi har högre kostnader för både vatten och avlopp och ett orosmoln är också hur det i framtiden blir med hanteringen av slakteriavfall på Åland, säger Johannes Dahlman.

Rolf-Lennart Witting
witting@aland.net

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab