Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
30.8.2002 / LF
Åländska äppelodlare vill kyla ner inhemska marknaden
De åländska äppelodlarna försöker nu "kyla ner" den brådmogna och överhettade marknaden genom att placera en så stor del som möjligt av skörden i kyllager. Åland står för cirka hälften av Finlands totala äppelskörd. Man räknar med att cirka 1,2 miljoner kilo, eller kanske ännu mer, efter hand ska skeppas över till fastlandet.
- Många odlare som saknar kyllager drabbas lätt av panik och säljer ut antingen råa eller övermogna äpplen. Det förstör marknaden för oss som har kylmöjligheter och tar äppelodlingen på allvar, säger Ålands största äppelodlare Vesa Koivisto på Granlids i Vårdö.
Men Koivisto tror liksom Ålands Fruktodlarförenings ordförande Kristian Karlsson att situationen reder upp sig senare i år bara odlarna har tillräckligt med is i magen och inte bjuder ut alltför mycket äpplen på en gång.
Det som fått äppelmarknaden att bli så överhettad just i år är dels att hemträdgårdsskörden blir ovanligt stor, eftersom rönnbärsmalen hållit sig till rönnbären i år. Dessutom har den extremt soliga och varma sommaren gjort att landets hela äppelskörd mognat nästan samtidigt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab