Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
16.7.2016 / Landsbygdens Folk
FAO:s generaldirektör besökte Finland

– Finland har kunnande om hållbart skogsbruk, även tropiskt skogsbruk. Ett av FAO:s största projekt är återbeskogning av Sahara-öknens utkanter i norra Afrika, berättade generaldirektören. FAO och Finland har en lång tradition av samarbete inom jord- och skogsbrukssektorn. Till exempel är Finland den största finansiären av FAO:s projekt med målet att hjälpa lantbruket i afrikanska och asiatiska länder att anpassa sig till klimatförändringen. Graziano da Silva påminde om att trots det kärvare ekonomiska läget är Finland fortsättningsvis ett av världens rikaste länder.
Graziano da Silva lyfte även fram Finlands know-how inom livsmedelssäkerhet. Han nämnde att inom fisksektorn globalt förloras en alltför stor del av fångsten på grund av felaktig lagring.
Med tanke på framtidens livsmedelsproduktion är fjäderfä- och fiskkonsumtion, då främst hållbart odlad fisk, enligt generaldirektören att föredra framför annat animaliskt protein.
Kimmo Tiilikainen kontrade med att lantbruket bör vara lönsamt på alla håll i världen och optimerat för de rådande förhållandena. Han menade att de finländska förhållandena lämpar sig för hållbar köttproduktion, eftersom vi inte har brist på vatten och vårt klimat gynnar vall- och spannmålsproduktion. Genom att öka andelen inhemskt proteinfoder kan den finländska köttproduktionens hållbarhet förbättras ytterligare.
Brasilianen Graziano da Silva har lett FAO sedan år 2012, men detta var första gången han besökte Finland under sitt mandat. Finland representerar de nordiska länderna i FAO:s förvaltningsråd i tre år från och med mitten av år 2017.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab