Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
8.7.2016 / Landsbygdens Folk
Låga priser på nypotatis oroar övriga potatisodlare
- Det har drabbat nypotatisodlarna mycket hårt och det är inte lönsamt att odla nypotatis till priser på långt under en euro. Jag lider med odlarna s om fått ta en enorm smäll på grund av att centralaffärernas import av svensk nypotatis, säger Henrik Antfolk, potatisodlare i Kristinestad och ordförande för Lappfjärdsnejdens potatisodlarförening.
Enligt Antfolk har S-gruppen sänkt priset på nypotatis ännu mera den här veckan.
- Jag har fått ett meddelande om att S- gruppen säljer nypotatis till cirka 69 cent per kilo, vilket gör att odlarpriset är betydligt lägre. De här priserna kommer troligen att gälla för hela juli. Det som nu oroar odlare som odlar sommar- och vinterpotatis är att de låga priserna på nypotatis kan komma att pressa priserna på deras produkter.
- Är priset på nypotatis lågt påverkar det priset på sommarpotatis. Sedan när vinterpotatisen börjar tas upp i höst kan priserna för dem påverkas negativt om prisnivån redan är lågt. Nuvarande priser ställer nivån på vinterpotatisen och därför är jag orolig för hur det ska bli i höst, säger Antfolk.
Men mycket kan fortfarande hända. Antfolks förhoppning är att konsumtionen av nypotatis och nu sommarpotatis är hög så att de sortimenten tar slut.
- Om några veckor börjar upptagningen av sommarpotatis här i nejden och ju snabbare upptagning desto bättre är det inför hösten. Nu kan vi bara hoppas att det finns åtgång.
- Men om priserna är låga kan det hända att odlarna väntar med upptagningen och då finns det risk att vi har större mängder potatis i omlopp i höst, vilket kan återspeglas på vinterpriserna, förklarar han.
På grund av att potatisskörden blev mindre än normalt i fjol hölls medelpriset på potatis på kring 25-28 cent per kilo under hela vintern. Enligt Antfolk är en sådan prisnivå hyfsad och han hoppas på liknande priser i höst.
- Medelpriset i höst borde ligga på kring 23 cent per kilo för att kostnaderna ska täckas. Men det förutsätter att vi inte får toppskördar. Gör vi det är risken mycket stor för att priset dyker.
Antfolk är i dagsläget tudelad som potatisodlare. Alla odlare strävar efter att göra ett gediget arbete så att skörden maximeras. Men maximeras skörden ökar risken för att priserna dumpas.
- Det är paradox. Det irriterar mig att vi odlare på ett sätt inte kan eftersträva toppskördar för då har vi inte bra priser. Det är fel på hela systemet. Det måste bli missväxt för att vi ska få upp priserna och blir det missväxt kommer handeln att importera potatis.
- Det här gäller inte bara för potatis utan för vilka grödor som helst och det är beklagligt, säger han.
Han understryker än en gång att mycket kan hända ännu. Men Antfolk är ändå orolig för att nypotatispriset kan få negativa följder för resten av säsongen.
- Här i Lappfjärdsnejden har vi haft en bra sommar och det växer ordentligt nu. Men några dagar med hårt regn, en natt med frost kan påverka växtligheten snabbt. Mycket kan hända ännu, men det skulle kännas bättre om priserna på nypotatis nu vore på en högre nivå, säger han.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab