Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
8.7.2016 / Landsbygdens Folk
Nya åländska regler kräver tidigare gödsling på hösten
Landskapsregeringens beslut om ”om begränsning av utsläpp i vatten av nitrater från jordbruket” gäller från den 1 september i år och har utarbetats i samråd med ÅPF och Ålands Hushållningssällskap. Lindström betecknar regelverket som en kompromiss, som han tror att jordbrukarna kan leva med.
- Vi har också diskuterat saken med enskilda jordbrukare och branschens entreprenörer.
Enligt de nya reglerna ska spridningen av gödselmedel på åkrar göras så att det inte sker någon avrinning i vatten och på ett sådant sätt att packningsskador minimeras. Gödselmedel får inte spridas på tjälad, snötäckt eller vattenmättad mark.
Stallgödsel och organiska gödselfabrikat får inte spridas under tiden från 1 november till 15 april. Om marken är otjälad och torr så att inget rinner av i ett vattendrag kan utspridningen på våren påbörjas tidigare, dock tidigast den 1 april.
Enligt de nya reglerna för gödselspridningen kan landskapsregeringen också på grund av exceptionella väderleksförhållanden och efter ansökan från en branschorganisation förlänga spridningstiden för gödsel med maximalt sex veckor, alltså till mitten av december.
Med branschorganisation avses i detta fall ÅPF och Ålands Hushållningssällskap.
Som exceptionella väderleksförhållanden betraktas situationer där ett flertal åkrar på grund av långvariga rikliga regn och liten avdunstning varit så våta att detta förhindrat spridning av stallgödsel före utgången av oktober.
Landskapsregeringen kan även på ansökan bevilja enskilda jordbrukare förlängning av spridningstiden på grund av synnerliga skäl och efter särskild prövning.
Sådana synnerliga skäl inbegriper omständigheter som inte har varit möjliga att förutse eller påverka och när det inte finns alternativ till egen spridning av gödseln.
I fråga om stallgödsel och organiska gödselfabrikat som innehåller stallgödsel får en mängd som motsvarar högst 170 kg lösligt kväve per ha och år tillföras åkern.
- Det är förnuftigt och bra att de nya direktiven slår fast att det är fråga om lösligt kväve. Tidigare har det varit lite oklart vilken sorts kväve det handlar om, påpekar Lindström.
Ytgödsling av stallgödsel och organiska gödselfabrikat på vallväxtlighet får inte ske på hösten efter den 15 september.
Vid spridning av stallgödsel och organiska gödselfabrikat på hösten efter 15 september på obevuxen mark ska gödseln alltid omedelbart, senast inom ett dygn, myllas ned eller så ska åkern plöjas.
De maximimängder av stallgödsel som får spridas per hektar på hösten efter 15 september är för fast strögödsel för nötkreatur 30 ton per ha, för flytgödsel av nötkreatur 20 ton per ha och för flytgödsel av svin 15 ton per ha.
Maximimängder för andra fraktioner av stallgödsel från produktionsdjur kan beräknas med hjälp av en bilaga till gödseldirektivet.
Mängden lösligt kväve i stallgödsel och i organiska gödselfabrikat som sprids på hösten efter 15 september får vara högst 35 kg per ha.
Den maximala mängd flytgödsel som får köras ut på hösten efter 31 oktober begränsas till den mängd gödsel som produceras på gården under sex veckors tid och specificeras utgående från gårdens djurbesättning.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab