Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
8.7.2016 / Landsbygdens Folk
EU:s institutioner enades om luftkrav
I stället blir tillämpningen mer flexibel, uppger jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen i ett pressmeddelande. Ammoniakutsläppen får under fem års tid får vara större än kraven i direktivet.
Tiilikainen har tidigare medgivit att sänkningen av ammoniakutsläpp kräver tilläggsåtgärder i Finland. Omkring 90 procent av de finländska ammoniakutsläppen härstammar från gödsel och gödselmedel från produktionsdjur.
Finland har strävat till ett nedsatt nationellt mål. De finländska producentorganisationerna bedömer att en nedsättning med 10 procent vore ett realistiskt mål för ammoniak men kompromissen förutsätter 20 procent. Största delen av ammoniakutsläppen härstammar från EU:s djurgårdar, som måste bereda sig på stigande kostnader. I Tyskland ska utsläppen av ammoniak sänkas med 29 procent.
Kompromissen mellan parlamentet, kommissionen och rådet nåddes under det nederländska ordförandeskapets sista dagar i slutet av juni. Under slutspurten sänktes Österrikes ammoniakmål från 18 procent till 12 procent.
Nämnas kan att Frankrike klarar sig med en utsläppssänkning på 13 procent. Motsvarande siffra för Storbritannien är 16 procent medan Lettland måste sänka sina utsläpp med bara en procent.
Europeiska jordbrukspolitiker befarar att oproportionerligt stränga utsläppstak kan medföra att boskapsproduktionen i stället stärks utanför EU, där stränga normer för djurvälfärd och miljö inte gäller.
Ett av ursprungskraven var att luftdirektivet också skulle omfatta metanutsläpp. Metan produceras framför allt av idisslare på grönbete. Stränga utsläppstak för metan skulle i värsta fall leda till att boskapen måste hållas inomhus.
Senare har begränsningarna för metan lämnats utanför direktivet, som också gäller svaveldioxid, kväveoxider, flyktiga organiska föreningar och små partiklar. Åtagandena är en fortsättning på det nuvarande utsläppsdirektivet och ska träda i kraft 2020.
Direktivet ålägger medlemsländerna att minska sina utsläpp av hälsoskäl. Meningen är att luftföroreningarnas olägenheter för hälsan ska minska med cirka 50 procent fram till 2030, jämfört med 2005 års nivå.
Finlands allmänna förpliktelser i luftdirektivet kan enligt miljöministeriet i huvudsak fullgöras med åtgärder som det redan finns beslut på.
Luftkvaliteten i Finland är redan rätt bra, säger minister Tiilikainen. Ytterligare förbättringar förutsätter kostnadseffektiva metoder med berörda aktörer. Särskilt viktigt är samarbetet med jordbrukets producentorganisationer.
Rådet och parlamentet ska ännu formellt godkänna paketet. Besluten ska definitivt klubbas av under hösten.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab