Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
1.7.2016 / Landsbygdens Folk
Glyfosat fick vänta till sista minuten
Med anledning av Brexit-kaoset måste kommissionen skjuta upp frågan till torsdagen, som var den absolut sista dagen innan tillståndet skulle gå ut. Enligt Andriukaitis räcker ett förenklat förfarande för att förlänga tillståndet.
Enligt kommissionen ska glyfosat få säljas i EU fram till slutet av år 2017. Nästa höst ska den europeiska kemikalieinspektionen ECHA färdigställa sin rapport om ogräsmedlets eventuella risker med avseende på cancer.
EU-ländernas representanter kunde som vanligt inte enas då tillståndet för glyfosat togs till omröstning i EU:s omprövningskommitté. Det var redan fjärde gången som medlemsländerna missade en kvalificerad majoritet.
Bestämmelsen om en kvalificerad majoritet innebär att minst 16 av de 28 medlemsländerna backar upp ett beslut. Majoriteten måste dessutom täcka minst 65 procent av EU:s befolkning.
I kommittén röstade Frankrike och Malta mot glyfosat medan Tyskland, Italien, Österrike, Bulgarien, Grekland, Portugal och Luxemburg lade ned sina röster. Ursprungligen ville EU-kommissionen förlänga försäljningstillståndet för glyfosat med femton år.
Kommissionen har länge försökt undvika att ta saken i egna händer utan medlemsländernas samtycke. Frågan är politiskt mycket känslig och kommissionen har upprepade gånger understrukit att medlemsländerna borde vara införstådda.
Den europeiska växtskyddsindustrins lobbygrupp European Crop Organisation kritiserade i början av veckan kommissionen för att frågan lämnades till sista ögonblicket på grund av Brexit. Överraskad var man däremot inte.
Glyfosatfrågan är utmärkt exempel på hur dåligt EU-systemet kan fungera. Ett fåtal länder kan av politiska skäl förhindra tillståndet för ett medel som har fått tydliga klartecken på vetenskapliga grunder, anmärker ECO.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab