Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
30.8.2002 / LF
Kvalitetsutbildningen inom mjölksektorn förenhetligas
Mejerierna i Finland har kommit överens om en gemensam strategi för kvalitetsutbildningen av mjölkproducenterna i landet. Enligt strategin skall största delen av mjölkproducenterna vara knutna till mejeriernas kvalitetssystem via kvalitetsavtal före år 2006. Den gemensamma strategin har gjorts av de mejerier som är medlemmar i Mejeriföreningen, vilket i praktiken omfattar alla mejerier i Finland.
- Det nationella målet är att 60 procent av mjölkproducenterna skall ha ett kvalitetsavtal med mejeriet år 2006. För Milkas del har vi satt målet ännu lite högre, säger rådgivningschef Ann-Charlott Kjerp på Milka.
För Milkas del innebär strategin konkret att mejeriet utbildar sina leverantörer i kvalitetsfrågor. Under denna höst kommer en kortare introduktionsdag att arrangeras för mjölkleverantörerna. Den egentliga utbildningen kommer att köra igång under nästa vår och meningen är alltså att största delen av leverantörerna skall ha genomgått utbildningen fram till år 2006.
Utbildningen kommer totalt att omfatta fem dagar. De praktiska arrangemangen görs i samarbete med Svenska yrkesinstitutet. Det är meningen att utbildningen skall genomföras i projektform med finansiering från TE-centralen. Enligt Ann-Charlott Kjerp innebär detta att deltagarnas egenfinansiering kommer att vara låg.
Även på Ingman Foods tycker man att strategin fyller en klar funktion. Peter Ingman tror att de allra flesta mjölkproducenter kommer att ha konkret nytta av utbildningen och kvalitetsmappen.
Ingman Foods startade sin kvalitetsutbildning av mjölkproducenterna senaste vår och kommer även under kommande vinter att arrangera utbildning. På Ingman Foods får de jordbrukare som genomgått utbildningen en gårdsskylt för att visa att de är producenter som tar kvalitetsfrågorna på allvar.
Peter Ingman berättar att man även planerar att betala ett något högre pris på mjölken för de producenter som genomgår kvalitetsutbildningen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab