Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
1.7.2016 / Landsbygdens Folk
Biogas av gödsel och livsmedelsavfall blir förnyelsebar energi i Jeppo
- Samarbetet mellan bönderna och företagen i regionen ger alla en win-win-situation. Vi tar till vara deras avfall och sidoprodukter och till exempel Snellmans köttförädling i Jakobstad är en av de få livsmedelsfabrikerna i landet som använder sig av biogas för uppvärmning och produktion. Snellmans ersätter årligen över 1 miljon kg olja med biogas från Jeppo. Vi tar emot deras slakterirester vilka vi omvandlar i våra rötkammare till biogas som vi uppgraderar, komprimerar till 250 bar och lagrar i transporterbara gasflak.
Snellmanfabriken kan via en trycksänkningsanläggning ta gas direkt ur flakets gasflaskor. Det tar 19 timmar att fylla upp och de förbrukar sex flak i veckan.
- Vi har beställt ett fjärde flak för att säkerställa logistiken. Vi strävar till att utöka gasproduktionen då det finns ett överutbud på råvarorna. Till Mirka levererar vi biogas både via gasrör och via två flak med komprimerad biometan. Men vi försöker att hitta fler köpare av biogasen för på helgerna har vi överproduktion då industrin förbrukar mindre.
- Vi har ca 20 råvaruleverantörer och ca 150 mottagare av biogödseln. Den gödsel som grisfarmarna och nötdjursuppfödarna får tillbaka är mycket renare och bättre för jorden än vad annan gödsel är. Även om vi utvunnit biogas ur gödseln försvinner inte näringsämnena. Det är fetterna, proteinerna och kolhydraterna som omvandlas till gas. Rötprocessen omvandlar en stor del av kvävet till snabbverkande lösligt kväve vilket gör att växtperioden inte fördröjs på hösten då man använder biogödsel i stället för rått sväm. Vi värmer upp biogödseln till minst 70 grader under 1 timme, vilket innebär att alla skadliga bakterier dör och ogräsfrön försvinner. Den flytande biogödseln är luktfri och bonden kan sprida den med sina vanliga svämgödselspridningskärror.
Största delen av svämet sprids dock av effektiva entreprenörer med kraftfull utrustning. Även potatisodlarna använder gärna den rena gödseln utan risk för att sjukdomar sprids via potatisskalrester.
- Grundidén är att ha ett rent rötslam, säger Stenvall. Det betyder att vi inte tar emot slam från kommunala avloppsreningsverk, eftersom det innehåller tungmetaller vilka helst inte borde spridas på åkrar. Gödseln från Jeppo Biogas har ekocertifiering och kan användas av såväl ekologiskt odlande bönder som av konventionella odlare.
De nuvarande målen för EU:s eget klimatarbete brukar förkortas 20-20-20. Det handlar om fyra mål som EU ska nå senast 2020. EU ska minska växthusgasutsläppen med minst 20 procent, jämfört med 1990 års nivåer sänka energiförbrukningen med 20 procent, höja andelen förnybar energi till 20 procent av all energikonsumtion, höja andelen biobränsle för transporter till 10 procent.
Med sin biogasproduktion står Jeppo Biogas för en liten del av den nationella och internationella målsättningen att minska den fossila bränsleförbrukningen. Stenvall påpekar att Finland ligger långt efter i biogasproduktionen. I Tyskland finns ca 8.000 biogasanläggningar byggda med statligt stöd. Det finns ett tiotal betydande biogasanläggningar i Finland.
Ytterligare finns det flera mindre anläggningar samt anläggningar som tar tillvara biogasen som bildas i täckta avstjälpningsplatser. Statsägda Gasum har köpt upp en del biogasanläggningar, vilket ger branschen mera fart eftersom det säkert finns resurser i det bolaget. Det kunde finnas plats för fler biogasanläggningar utspridda över landet i områden med många jordbruk.
Om man inom energisektorn investerar i både stor- och småskaliga biogasanläggningar kan man uppnå en beaktansvärd energiproduktion och samtidigt bidra till en bättre miljö samt mångsidigt utnyttjande av de resurser som finns och ge arbetsplatser till många på landsbygden.
Biogasstationer för bilar är i planeringsskedet och kommer snart till Vasa och så småningom till Jakobstad och Nykarleby.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab