Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
30.8.2002 / LF
Jordbrukets kostnader stiger
En höjning av energiaccisen med 5,2 procent enades regeringen om i samband med budgetrian förra veckan. Finansministeriet hade egentligen tänkt sig en höjning med 5,9 procent. Enligt regeringens pressmeddelande från budgetrian skulle höjningen ge staten en beräknad tilläggsinkomst på cirka 126 miljoner euro.
- I vilket fall som helst står vi kvar med en höjning av bränsleacciserna som höjer kostnaderna för jordbruket och gör det dyrare att leva och verka på landsbygden, kommenterar SLC-basen Holger Falck.
Han konstaterar att förhandlingarna under budgetrian inte gav några nämnvärda förbättringar för landsbygden.
- I samband med presentationen av budgetförslagets innehåll i början av augusti fick vi i alla fall en signal om att statsmakten är beredd att förhandla om en kompensation för den kostnadsökning som förhöjda bränsleacciser innebär för jordbruket. Det tar vi givetvis som ett löfte och det kommer vi att påminna om i samband med inkomstförhandlingarna i höst, säger Holger Falck.
- Det är klart at vi måste dra vårt strå till stacken, men jag tycker det är orättvist att landsbygden ska finansiera skattelättnader för de grupper i samhället vars väljarstöd de stora regeringspartierna är beroende av nästa vår. Detta i synnerhet som effekten av skattelättnaderna kan ifrågasättas. Vi får inte glömma att jordbruket fortfarande kämpar med lönsamhetsproblem som en följd av höga produktionskostnader och dåliga priser, samtidigt som utarmningen av glesbygden fortsätter. En förbättring av köpkraften på landsbygden vore absolut nödvändig.
Enligt beräkningar skulle förhöjningarna av bränsleacciserna höja jordbrukets kostnader med runt räknat en procent.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab