Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
23.6.2016 / Landsbygdens Folk
EU-parlamentet efterlyser innovationer utan genteknik
Betänkandet handlar om förbättrad innovation och ekonomisk utveckling i framtidens europeiska jordbruk. Enligt Huitema kan precisionsjordbruk minska behovet av bekämpningsmedel, gödsel och vatten.
Ny teknik inom jordbruket ger helt nya möjligheter. Informations- och kommunikationsteknik kan bearbeta informationer som samlas in av robotsystem. Det ökar produktiviteten och förbättrar miljöbalansen, anser Huitema.
Det finns redan flera banbrytande system på marknaden. Som exempel redogjorde Huitema för teknik som gör det möjligt att bekämpa skadedjur med insekter. Det finns också miljövänlig gödsel som tillverkas av avfall.
Problemet är att den europeiska lagstiftningen fortfarande står i vägen för många innovationer, anmärkte Huitema.
Parlamentet antog också ett annat betänkande som tangerar samma tema. Betänkandet har författats av den konservativa brittiska parlamentarikern Anthea McIntyre (ECR-gruppen), som lyfte fram de växtgenetiska resursernas mångfald i sammanhanget.
De stora företagen känner till detta lika bra som politikerna. Jag är övertygad att de beaktar den genetiska mångfalden i sina utvecklingsprogram. Smarta jordbruk blir allt viktigare i framtiden, påpekade McIntyre.
Det smarta jordbruket syftar till att minska användningen av vatten, bekämpningsmedel och gödsel. Trots detta kan skördarna optimeras, framhåller den brittiska politikern i sin framtidsrapport.
Parlamentet lät likväl stryka några känsliga delar av McIntyres betänkande. Avsnitten behandlade nya växtförädlingsmetoder med hjälp av genredigering, bland annat Crispr-cas.
McIntyre föreslog att de nya förädlingsmetoderna ska klassificeras som precisionsförädling i stället för som genteknik. Tekniken får inte förhindras utan konkreta vetenskapliga skäl, heter det i ursprungstexten. Men avsnittet ströks på initiativ av den gröna gruppen.
I stället krävde parlamentet att EU-kommissionen ska offentliggöra sitt förslag till reglering av nya metoder för genredigering inom växtförädlingen. Rapporten har gång på gång försenats.
Däremot godkändes ett betänkande av den gröna tyska parlamentarikern Maria Heubuch, som kritiserade monokulturer och det ökade beroendet av konstgödsel i Afrika. Hon kritiserade en allians för jordbruk i Afrika.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab