Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
23.6.2016 / Landsbygdens Folk
Kraftiga regn skadar grödorna i Mellaneuropa
Enligt den europeiska takorganisationen för grönsakssektorn Profel har en tredjedel av spenat- och blomkålskulturerna förstörts i Belgien. Kombinationen av fukt och låga temperaturer främjar också svampsjukdomar.
Liknande skador rapporteras också från grönsaksodlingar i nordvästra Tyskland. Enligt EU Mars Bulletine har skördarna av spannmål och raps också påverkats negativt av de ovälkomna regnen i Frankrike och Tyskland.
De svåraste regnen rapporteras från norra Frankrike, Belgien, de södra delarna av Holland, södra Tyskland och de västra delarna av Österrike. De häftigaste regnen föll under en period mellan slutet av maj och medlet av juni.
Enligt analytikerna har rapsen ställvis farit illa av både fukt och svår torka. Detta belyser följderna av den ojämna nederbörden. Flera regioner har fått för mycket vatten medan regnen helt har uteblivit i andra områden.
Än så länge har inga omedelbara skador påträffats i grödorna. Men analytikerna befarar att fukten ökar risken för växtsjukdomar i de drabbade områdena. Det är ännu svårt att bedöma skadornas betydelse för skörden.
Mars har sänkt sin skördeprognos för vete i Tyskland och Frankrike och varnar dessutom för sänkt kvalitet som kan påverka exporten.
De lokala problemen påverkar inte nämnvärt den totala skörden i EU. Enligt Mars Bulletine har väderförhållandena varit exceptionellt goda i Spanien. Också Rumänien och Ungern har dragit nytta av tjänligt väder.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab