Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
30.8.2002 / LF
Högre anslag för viltskador behövs
De skador som fridlysta djur ställer till med i jordbruksgrödor bör ersättas i högre grad än vad som hittills varit fallet. Det anser SLC:s styrelse i en skrivelse till miljöministeriet. Aktiviteten inom producentorganisationen för att få högre ersättningar för viltskador började redan i fjol höstas.
Till ÖSP:s höstmöte lämnade nämligen två lokalavdelningar, Jeppo och Nykarleby, in motioner som berörde ersättningar för viltskador.
I motionerna påpekade man att den höga självrisken gör att många jordbrukare inte lämnar in skadeanmälningar och att detta leder till att den verkliga omfattningen av skadorna aldrig kommer fram. Man konstaterar att bland annat skador som tranor ställer till med blir allt vanligare på åkrarna.
Statens anslag för ersättning av de skador som fridlysta djur har ställt till med har varit alltför njugga. Därför har jordbrukarna endast fått cirka hälften av skadorna ersatta av staten.
Sundom lokalavdelning har för sin del ordnat träffar med dem som är ansvariga för den här typens ersättningsfrågor på Västra Finlands miljöcentral. I ett av tillfällena deltog Martti Osara från miljöministeriet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab