Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
17.6.2016 / Landsbygdens Folk
EU-meppar föreslår recept mot agrarkrisen
Rättvisa och balanserade relationer mellan jordbruk, förädling och handeln är nödvändiga. EPP-gruppens jordbrukspolitiska talesman Albert Deß efterlyser minst ettåriga avtal mellan jordbrukare och detaljhandeln. Betalningstiden får inte överskrida 30 dagar.
Enligt Deß måste EU reagera på skarpen mot koncentrationen och affärsmetoderna inom detaljhandeln. Av kommissionen förväntas nya rättsliga ramar som garanterar en rättvisare livsmedelskedja.
Det nuvarande interventionssystemet är alltför statiskt för mjölksektorn, anser EPP-politikerna. De efterlyser en flexibel intervention med verktyg för snabba ingrepp i marknaden.
Kommissionen uppmanas att konstruera ett nytt, smidigt interventionsförfarande som gör det möjligt att utan förvarning ta bort smör eller mjölkpulver från marknaden till marknadspriser.

Smörfett ska gynnas i stället för palmolja
Enligt EPP-gruppen borde stöd igen införas för bearbetning av smörfett i glass och bageriprodukter. Smörfett kan med fördel ersätta importerad palmolja som framställs under tvivelaktiga förhållanden och belastar miljön.
Kommissionen uppmanas också att utarbeta obyråkratiska regler för att begränsa mjölkmängden i EU. Gruppen efterlyser också specialstöd för kvalitetsprodukter från bergregioner och mindre gynnade områden.
De goda erfarenheterna av EU:s kontrollorgan för mjölkmarknaden (MMO) ger anledning att grunda motsvarande marknadsinstrument för andra jordbrukssektorer, exempelvis frukt och grönsaker.
Kommissionen får beröm för beslutet att ställa 500 miljoner euro från intäkterna av superavgiften för mjölk till producenternas förfogande. Eftersom en stor del av medlen ännu återstår, borde pengarna snarast användas för att avlasta marknaderna.
EPP-gruppen efterlyser också överbryggande finansiering och lånegarantier för att hjälpa gårdar med likviditetsproblem. Den nya garantimodellen i samarbete med Europeiska Investeringsbanken borde användas fullt ut.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab