Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
17.6.2016 / Landsbygdens Folk
Agrarmeppar försvarar EU:s jordbruksbudget
EU:s budgetkommissionär Kristalina Georgieva (Bulgarien) har startat en debatt om målsättningarna för den europeiska unionens långtidsbudget. Hon efterlyser nya tänkesätt i budgetarbetet.
EU står inför stora utmaningar i form av bland annat flyktingproblem, gränsskydd och en stigande arbetslöshet. Det är inte självklart att jordbrukets EU-budget framöver kan utformas lika suveränt som hittills.
Jordbruks- och regionpolitiken är traditionellt de största posterna i EU-budgeten. Men Georgieva tror att budgetberedningen måste bygga på förändrade premisser i framtiden. Resultaten ska lyftas fram tydligare.
Georgieva vill starta en omfattande process tillsammans med de övriga EU-institutionerna för att skapa en mer resultatorienterad EU-budget. Hon efterlyser en budget med mervärde - och ställer frågan om CAP ger det önskade mervärdet.
EU-parlamentet ska småningom säga sitt om det framtida budgetarbetet. Parlamentets jordbruksutskott går redan i offensiven för att försvara jordbrukets anslag. Det finns inget utrymme för nedskärningar till förmån för andra politikområden.
Enligt utskottet är den gemensamma jordbrukspolitiken ett viktigt inslag i långtidsbudgeten. Jordbrukarnas inkomster finansieras via budgeten som samtidigt garanterar produktionen av viktiga varor för befolkningen.

Jordbrukarna betalar för EU:s politiska beslut
Med tanke på jordbrukets centrala betydelse måste jordbruksbudgeten bibehållas i sin nuvarande omfattning eller till och med utvidgas. Behovet av ekonomiska medel för marknads- och krisåtgärder ökar ständigt.
Jordbruksutskottet hänvisar till de ständigt växande marknadsproblemen som har förorsakats av politiska beslut. Den nuvarande utvecklingen i riktning mot en åternationalisering av jordbrukspolitiken måste också motverkas med all kraft.
Enligt utskottets åsikt borde den gemensamma jordbrukspolitiken förstärkt stöda små och medelstora jordbruk och familjegårdar. Särskilt viktiga är stöden till jordbrukare i geografiskt ogynnsamma områden.
Jordbruksutskottets rapportör om CAP fram till 2020 är den tyska EPP-politikern Peter Jahr. Parlamentets budgetutskott ska i juli ta ställning till jordbruksutskottets ståndpunkter. Budgetutskottet bereder parlamentets position till översynen av långtidsbudgeten.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab