Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
17.6.2016 / Landsbygdens Folk
Fel av regeringen att skjuta upp jordbrukets krispaket
- Men vad gör regeringen? Jag vet att mina kolleger över hela partifältet i jord- och skogsbruksutskottet har insett situationens allvar och jag vet att minister Tiilikainen har förberett ett krispaket, men varför når det inte fram till beslut?
Mats Nylund hänvisade till en jordbrukare som nyligen ringt upp honom:
- Hans gård är vad man skulle kunna kalla en modellgård för det finländska familjejordbruket, 110 hektar åker och 70 kor. Gården deltar aktivt i maskinsamarbete för att hålla kostnaderna nere. Skuldsättningen är rimlig eftersom det är cirka åtta år sedan han byggde sin ladugård. Bonden själv är utbildad inom sektorn och i 40-årsåldern och jobbar heltid på gården tillsammans med en anställd. Frun jobbar utanför gården och de tre barnen går i skola. Det borde gå lysande, men vad var hans budskap?

Bonden hade berättat att mjölklikviden sjunkit drastiskt och jordbruksstöden krympt.
- Nästan en fjärdedel av omsättningen har försvunnit. Fodret och gödseln har blivit dyrare och att jordbruket kan fortsätta beror helt och bara på att banken accepterar att låneamorteringar skjuts på framtiden. Hans budskap var entydigt: Mats, det här går inte längre.

Har regeringen tappat greppet i EU?
Mats Nylund undrade om regeringen har tappat greppet i EU-politiken.
- Eller hur förklarar man att Finland inte lyckats förhandla fram bättre kompensation för det givna bortfall som naturligtvis vi i högre grad än andra drabbats av på jordbrukssidan då sanktionspolitiken hämmat handelsutbytet med Ryssland? Regeringen borde sluta lyssna på euroskeptikernas viskningar och föra in Finland på nytt i EU:s kärna.
Det är enligt Mats Nylund där som många av de viktiga besluten för lantbruket fattas - och med halvdana insatser har vi ingenting där att hämta.
- Vi förstår att landets regering inte kan höja världsmarknadspriserna, men vi accepterar inte att en ensam yrkeskår ska stå för kostnaderna för den i sig berättigade handelsbojkotten mellan väst och Ryssland.
Vidare förutsatte Mats Nylund å sin riksdagsgrupps vägnar att utlovade jordbruksstöd betalas ut i tid.
När det gäller revideringen av lagen om offentlig upphandling ansåg Mats Nylund att det är dags att gå från ord till handling:
- Samma stränga produktionskrav bör införas på importerade livsmedel som gäller för den inhemska produktionen. Det ska vara samma höga miljö- och djuretiska krav för alla. Vi accepterar konkurrens men vi kan aldrig omfatta att våra barn i skolan, våra äldre på åldringshem och de sjuka på våra sjukhus äter importerad mat som skulle vara olaglig att producera i Finland.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab