Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
17.6.2016 / Landsbygdens Folk
Regeringen fick fortsatt förtroende
- Jordbrukarnas situation är vårt gemensamma bekymmer, sade minister Tiilikainen. Det är onödigt att kräva ren inhemsk mat till våra hem, våra skolor eller våra restauranger om vi inte klarar av att säkra förutsättningarna för matens produktion.
Efter en återblick på orsakerna till jordbrukets svåra läge konstaterade ministern att oppositionen och regeringen har samma bild av läget och vädjade på den grunden om samarbete.
- Nu är det dags att tillsammans hitta lösningar, ansåg han. Vi behöver nya marknader och stödåtgärder i såväl EU som i Finland.
I det sammanhanget påminde minister Tiilikainen om de åtgärder regeringen vidtagit för att främja exporten, bland annat sina besök i Kina och Japan.
I en situation med överskott ska Finland enligt ministern stöda de producenter som lider på grund av krisen.
- Det hjälper inte att köpa in produkter för lagring, eftersom det rentav kan leda till att produktionen ökar och krisen därmed drar ut på tiden. Målsättningen måste vara att stabilisera marknaden så att producentpriserna kan återgå till en stabil nivå.

EU-pengar och nationella pengar har riktats
När det gäller vidtagna åtgärder påminde ministern om att sammanlagt 33 miljoner euro i EU-pengar och nationella pengar har riktats till krisåtgärder inom jordbruket, varav 18 miljoner till mjölk- och svinproducenterna.
- I höst betalas ytterligare 15 miljoner euro ut på basen av skuldsättningsgrad och investeringar, sade han.
Ministern hänvisade också till den arbetsgrupp som jord- och skogsbruksministeriet tillsatte i våras och som fick i uppdrag att ta reda på hur man kunde lätta på situationen genom kredit och borgen och vad man kan göra inom ordningarna för lån och strukturstöd.
- I sin mellanrapport föreslår arbetsgruppen statsborgen för likviditetslån samt betalningslättnader för räntestöds- och statslån. Regeringen strävar efter att lätta likviditeten för de gårdar som är i svårigheter på basen av arbetsgruppens förslag.
Därutöver påminde Kimmo Tiilikainen om LPA:s beslut att sänka dröjsmålsräntan på obetalda försäkringspremier.

Krissatsningar genom uteblivna inbesparingar
Också budgetramarna hade minister Tiilikainen beaktat i sitt svar:
- Regeringen bestämde i april i anslutning till budgetramarna att höja det nationella stödet för 2017 och 2018 till samma nivå som 2015 och att avstå från en tidigare aviserat beskärning i LFA-stödet 2017. Med dessa beslut riktas ungefär 34 miljoner euro till lantbrukets krissatsningar.
I anslutning till årets andra tilläggsbudget föreslog Kimmo Tiilikainen och hans ministerium själv 48 miljoner i krisstöd till jordbruket i anslutning till årets andra tilläggsbudget. Regeringen enades i alla fall om att vänta tills EU beslutat om krisåtgärder på unionsnivå, vilket ministern hänvisade till också nu.

Staten ska skaffa mat som fyller kraven
Därutöver var han inne på beredningen av statsrådets principbeslut kring offentlig upphandling.
- Staten måste anskaffa sådan mat som producerats på de sätt vi kräver av jordbrukarna, sade han.
I den vevan uppmanade Kimmo Tiilikainen att se in i framtiden.
- Det gjorde också jordbrukarna på Finlands 50.000 gårdar när de körde ut för att så i våras, sade han. Förhoppningsvis blir växtsäsongen bättre än senaste sommar.
Ännu ville ministern framhålla betydelsen av landsbygdsutvecklingsprogrammet med dess stödåtgärder, som "tryggar en fortsatt produktion av hög kvalitet och erbjuder nya möjligheter för jordbrukarna". Han påminde bland annat om möjligheterna att utveckla nya inkomstkällor med hjälp av programmet.
- Det är glädjande att oberoende av krisen så är fler investeringsobjekt än på många år nu på väg att starta, sade han.

Stöden kommer nu
Ministern var också inne på de uppskjutna stödutbetalningarna. Han lovade i mars att åtgärder skulle vidtas och försäkrade nu att samarbetet sedermera har förlöpt väl.
- Förra veckan, denna vecka och nästa vecka får jordbrukarna de uppskjutna stöden, sade han. Ministern menade vidare att utbetalningen av tiotals miljoner euro möjligtvis kan flyttas från våren 2017 till slutet av 2016.
Han erkände i alla fall att det ännu finns rum för förbättringar inom förvaltningen och de regler som berör primärproduktionen, men hänvisade till tidigare framsteg.
- Till exempel blir det lindringar i de oskäliga övervakningsföljderna inom EU:s djurstöd, sade han. Följande i turen är förgröningsstödet, när systemets funktion utvärderas i samband med EU:s mellangranskning. Denna vår har vi också gått igenom instruktionerna för övervakning av tvärvillkoren tillsammans med regeringen, jordbrukarna och producentorganisationerna och bättrat på de punkter där vi upptäckt problem. Dessutom har vi tillsammans med branschen kartlaggt byråkratiproblem inom livsmedelsförädlingen och handeln. Vi har gripit in i 50 observerade problem och förbättringsåtgärder har påbörjats.
Minister Tiilikainen var ytterligare inne på regeringens matpolitiska redogörelse som lämnas till riksdagen i höst.
- Lösningen på jordbrukets lönsamhet i framtiden är framför allt utvecklingen av förhållandet mellan försäljningsinkomsterna och produktionskostnaderna, sade han. Statens roll är att bidra med ett grundskydd för lönsamheten med hjälp av stöden. - LS/MG

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab