Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
30.8.2002 / LF
Träimporten till Finland väntas slå nya rekord
Pappers- och trävaruindustrins import av råvara väntas skjuta i höjden under det pågående året, uppger skogsindustrins förening Metsäteollisuus. Under tidsperioden januari-juli importerades det kring 9 miljoner kubikmeter virke till Finland. Mängden har stigit en aning från förra årets siffror då totalimporten för första gången överskred 15 miljoner kubik.
Största delen av virket importeras från Ryssland. De senaste åren har dess andel legat kring 85 procent av hela importen. Det importerade virket kommer till landet i huvudsak via järnvägs- och vägtransporter. Men i allt högre grad transporteras virket även med fartyg till fabrikerna kring kusten och Saimen.
Rysslands förändrade praxis gällande lastbilarnas storlek, har från och med augusti betydligt försvårat vägtransporterna. De finländska transporterna genomförs med halvfulla bilar och i värsta fall släpps de inte över gränsen till Ryssland.
Industrin uppskattar att tvåhundratusen kubikmeter virke förblir varje månad otransporterat på grund av transportsvårigheterna. Järnvägs- och fartygstransporterna sker dock som förut från Ryssland. Med andra ord håller sig importen på en nivå som motsvarar en miljon kubikmeter.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab