Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
17.6.2016 / Landsbygdens Folk
Kimmo Tiilikainen hoppas på nye finansministerns förståelse
Han medgav på träffen att det inte ännu blev något av de tilläggspengar han hade aviserat till jordbruket inför behandlingen av årets andra tilläggsbudget.
- Men innan EU beslutat om vidare krisåtgärder skulle det i vilket fall som helst ha blivit svårt att besluta om vart pengarna skulle riktas och hur de skulle fördelas, sade han.

Det börjar hända inom skogsbruket
Minister Tiilikainen var mån om att berätta att det har börjat röra på sig i skogen, som han uttryckte det.
- Det är för att börja med det positiva, sade han. Även om lönsamheten på exporten säkert kunde vara bättre så exporterar vi mekaniskt virke i en mängd som vi inte gjort på 15 år. Det är närmast den asiatiska marknaden som drar. Virket används bland annat för att producera leksaker, och nu när Kina har övergett regeln om bara ett barn per familj är mottagarna av virket oroade för om Finlands skogar räcker för att förse dem.
En del virke går också till möbeltillverkning, där möblerna exporteras till Europa.

Animaliska produkter krångliga att exportera
Vidare var minister Tiilikainen inne på sitt ministeriums insatser för att främja Finlands livsmedelsexport.
- Det är viktigt att exportera produkter till nya marknader. Det internationella läget har inte ändrats och kommer knappast heller att göra det på en tid, så vi ska inte räkna med att få tillbaka den marknad vi har haft tidigare, utan vi måste leta fram nya marknader i stället.
Det är i alla fall lättare sagt än gjort.
- Att exportera växtprodukter är inte så svårt, men när det gäller animaliska produkter är situationen betydligt mer komplicerad, så gott som varje land har sina egna krav.
När det gäller bland annat främjande av exporten till Kina, så jobbar livsmedelssäkerhetsverket Evira med pappren och vad som behövs.
- Min kollega i Kina och jag har skrivit under på en överenskommelse, så det måste börja röra på sig i något skede, sade minister Tiilikainen.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab