Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
16.6.2016 / Landsbygdens Folk
Centralaffärers import av säsongvaror
pressar de finländska jordbrukarna

– Den här typen av marknadsaktioner från centralaffärerna hotar bland annat den tidiga produktionen av potatis i Finland. Om inte de finländska odlarna får ut ett skäligt pris för huvudskörden lönar det sig helt enkelt inte att odla mat i framtiden, säger SLC:s verksamhetsledare Johan Åberg.
Han anser att centralaffärerna agerar oansvarigt gentemot den finländska primärproduktionen.
– Trots att centralaffärerna har talat sig varma för säsongsprodukter, så förstör man marknaden med import vid sämsta tänkbara tidpunkt. Ord och handling går inte i hop när man i praktiken drar mattan under våra egna säsongsprodukter.
Den finländska nypotatisen har en kort leveranskedja och finns till salu i butiker inom i bästa fall några timmar från upptagning. Via grönsakspartiaffärer når nypotatisen ut till landsomfattande spridning inom ett dygn från skörd.
– De val som konsumenterna gör idag kan vara avgörande för den finländska produktionens framtid under kommande år. Fråga efter finländska råvaror och ställ lika medvetna krav på maten som när du köper en ny mobiltelefon eller vin. Genom att välja vilka varor som hamnar i den egna matkorgen kan konsumenter visa sitt stöd för den finländska kvalitativa maten och odlarnas framtid, påminner Johan Åberg. 

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab