Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
10.6.2016 / Landsbygdens Folk
Kommissionen kan bevilja glyfosat en kort förlängning
Resultatet var en ny blamage för både Tyskland och EU. I princip var Malta det enda medlemslandet som röstade mot glyfosat. Hela 20 länder var införstådda med en kort förlängning till nästa höst då EU:s kemikalieinspektion blir klar med sin rapport.

En sista chans för medlemsländerna
Men sju stora medlemsländer med ett tungt vägande röstetal vägrade att rubba på sina positioner och lade ned sina röster. Tyskland, Frankrike, Italien, Grekland, Österrike, Portugal och Luxemburg blockerade igen beslutet - tillsammans med Malta.
De tyska socialdemokraterna kritiseras nu för att bedriva valkampanj med sin kompromisslösa linje, genom att göra glyfosat till en politisk fråga. Det finns inga sakargument som skulle förhindra en kort tilläggstid för glyfosat.
Men också kommissionen får ta kritik för sin oförmåga att lägga fram en kompromiss i ett skede då situationen ännu hade tillåtit förhandlingar. Förra veckans förslag om en förkortad tilläggstid på 18 månader kom alldeles för sent.
De två föregående omröstningarna i den ständiga kommittén måste skjutas upp på grund av oenighet mellan medlemsländerna som blockerade en kvalificerad majoritet. Den tredje omröstningen hade små chanser att lyckas på grund av den hårda tidspressen.
Kommissionen har en sista möjlighet att överlåta beslutet till medlemsländerna i EU:s omprövningskommitté. Enligt uppgift är den 22 och den 23 juni reserverade för den ultimativa omröstningen om glyfosat.

Kommissionen kan ännu avgöra
Ifall Österrike, Tyskland, Frankrike, Italien och tre andra länder igen lägger ner sina röster, kan kommissionen ännu fatta avgörandet på eget bevåg. Hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis skulle ha en vecka på sig att klubba av beslutet före deadline.
Kommissionen har hela tiden försökt undvika en lösning utan medlemsländernas samtycke. Frågan är politiskt mycket känslig och kommissionen har upprepade gånger signalerat att optionen inte är aktuell.
Nu kan kommissionens avgörande bli sista möjligheten att lösa dödläget. Under processens gång har irritationen tilltagit inom växtskyddsindustrin som efterlyser besked. Tiden går ut den 30 juni.
Ifall tillståndet inte kan förnyas i tid, måste kommissionen förbjuda försäljningen av glyfosat i den europeiska unionen. Restlagren får användas upp i sex månader tills ett definitivt användningsförbud träder i kraft.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab