Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
10.6.2016 / Landsbygdens Folk
Literstöd till mjölken bäst i norr enligt Finland
- Finland påminner dessutom om att det nordliga stödet också är till för att försäkra tillgången till de berörda jordbruksprodukterna på marknaden, understryker Holger Falck.

Kommissionen har efterlyst utredningar
Kommissionen har efterlyst utredningar om hur produktionsutvecklingen följs upp. Bakom kommissionens bekymmer ligger av allt att döma principen om att man inte kan betala nationellt stöd för en ökad produktion, utan stödet är till för att bevara den produktion som funnits innan Finland anslöt sig till Europeiska unionen 2014.
Finland påpekar att produktionen än så länge hållits under de gränser som EU har satt. Den nuvarande gränsen för mjölken är lite på 1,7 miljarder liter.
I sitt förslag om utvecklande av det nordliga stödet föreslår Finland att gränsen i stället sätts enligt det totala antalet mjölkkor på C-området, detta bland annat eftersom kornas avkastning fortsätter att stiga. Det antal kor som kommer att utgöra gränsen på C-området skulle bli lite på 227.000.
När det här träder i kraft blir det alltså inte ett problem i det nationella stödet att litermängden stiger, utan man kan fortfarande betala stöd för upp till 227.000 mjölkkor.
Utöver detta föreslår Finland att det ska bli tillåtet att hålla sig med ytterligare 181.000 djurenheter inom alla slag av produktionsdjur samt drygt 1,4 miljoner hektar på C-området.
I fall volymerna stiger över de här gränserna tas en så kallad stödkoefficient i bruk. Så har varit kutym också tidigare när produktionstaken för vissa stöd har överskridits.

Mindre andel mjölk 2014
Finland ger också exempel på att andelen mjölk från det nordliga stödområdet utav den samlade mjölkmängden i EU har minskat från 1,35 procent 2007 till 1,29 procent 2014.
I sitt förslag till kommissionen efterlyser Finland vidare att produktionsvolymerna följs upp över en fem års period i stället för varje år som nu. Det samma skulle gälla uppföljningen av de utbetalda stödbeloppen i de övriga stödformerna inom det nordliga stödet.
Enhetsstödet skulle också slopas, så att det inte längre skulle finnas maximala belopp för enskilda produkter.
Det maximala stödet över en fem års period föreslås bli drygt 560 miljoner euro i medeltal årligen.
- Nu betalar vi ut knappt 290 miljoner euro, påpekar SLC-ordförande Falck. Ändringen skulle alltså medföra att det är statsbudgeten som sätter gränsen för stöden, vilket det visserligen har varit i praktiken också hittills.

Små ändringar för får och hongetter i EU:s stöd 2017
När det gäller EU:s produktionskopplade stöd föreslår Finland inga grundläggande ändringar eller förflyttningar av medel mellan sektorer och stödområden. Däremot föreslår Finland en precisering av stödet till får och getter.
- För fårens del skulle ändringen bli att kravet på lamning inte gäller de gårdar som påbörjar sin produktion under stödåret. För getter gäller ändringen en sänkning av åldersgränsen för slaktkillingar till 12 månader och viktgränsen till 10 kilo.
Enligt den senaste förordningen finns det möjlighet för medlemsländerna att årligen justera eller flytta stödbelopp inom de enskilda sektorerna. Regeln är att man inte kan flytta mer pengar till en produktionsgren där mängden djur har vuxit över den notifierade referensmängden. Man får inte heller flytta bort pengar från en sektor om det leder till att stödet sjunker under det notifierade enhetsstödet.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab