Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
10.6.2016 / Landsbygdens Folk
Hög tid ställa krav på offentlig matupphandling
- Det är just sådana livsmedel som produceras i Finland, säger Johan Åberg. Enligt EU:s konkurrenslagstiftning kan staten inte prioritera inhemska varor i den offentliga upphandlingen, men man får nog ställa krav på exempelvis korta avstånd och färskhet samt kännedom om ursprung och produktionssätt.

Efterlyses: tydlighet om krav på importvaror
Verksamhetsledaren framhåller att den offentliga upphandlingen av inhemska och lokala livsmedel är viktig för landsbygdens livskraft.
- Vi i SLC anser att alla livsmedel som införskaffats med skattemedel bör uppfylla samma kvalitetskrav och följa samma strikta lagstiftning som vår inhemska produktion. Det får bara inte vara så att de offentliga upphandlingsenheterna stöder en produktion som skulle vara olaglig i Finland, men så är det tyvärr i dagens läge.
SLC som i samråd med medlemsförbunden gav utlåtande förra veckan anser att utkastet är urvattnat i den här frågan.
- Därför föreslår vi att statsrådet klart och tydligt ställer samma krav på importerade som på inhemska matvaror.

Onödigt strikt på vissa punkter
När det gäller kriterier för enskilda produkter och produktionsmetoder önskar SLC att det ska vara möjligt att använda växtskyddsmedel i växthus vid behov. Vid bevattning ska man också kunna använda vatten från exempelvis våtmarker och fosforfällor för att återanvända näringsämnen. På de här punkterna tycker SLC alltså att utkastet är onödigt strikt.
I ministeriets utkast heter det dessutom att tjurar inte får kastreras. SLC anser däremot att kastrering av tjurar bör vara tillåten. Motiveringen är att det ibland är en förutsättning för säkerheten när djuren går på bete, vilket samtidigt är viktigt ur djurvälfärdssynpunkt.
Därutöver påminner SLC om nödvändigheten av garantier för att exempelvis tillväxthormoner eller andra produktionsmetoder som är förbjudna i Finland och EU inte använts i de ingredienser som ingår i vidareförädlade produkter.
Det gäller också produkter som behandlats med exempelvis växtskyddsmetoder eller preparat som inte är tillåtna att använda i Finland. I det sammanhanget anser SLC att ogräsmedlet Linuron som används i potatisodling på vissa håll samt groningshämmande ämnen som används vid lagring av matpotatis borde nämnas.
Dessutom borde en 24 timmars gräns införas för potatis och rotfrukter som skalats eller förädlats på motsvarande sätt.
Därutöver föreslår SLC också att ursprunget på åtminstone huvudingredienserna alltid framgår av matlistorna eller menyerna på offentliga bespisningsställen.
- Det är inte alltid möjligt att erbjuda enbart inhemska alternativ och då bör minimikravet vara att konsumenten/kunden även med sitt eget val kan påverka vad hen äter, heter det i SLC:s utlåtande.
- I vårt utlåtande har vi också påpekat att förvaltningen så fort som möjligt som en följd av principbeslutet bör utarbeta tydliga direktiv för offentliga upphandlingar, gärna i samråd med producentorganisationerna och övriga berörda instanser, säger Johan Åberg.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab