Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 18.4.2024
 Grattis Valdemar och Volmar
10.6.2016 / Landsbygdens Folk
Diskussioner mellan förvaltning och jordbrukare gav små lättnader i byråkratin
- De allra besvärligaste problemen för jordbrukarna, det vill säga fullständigt orimliga sanktioner för små förseelser och att granskarna inte får meddela på förhand när de är på väg till gården kan man dock inte lösa på det nationella planet, säger SLC:s förste viceordförande Mats Nylund som deltagit i förhandlingarna. Till det behövs EU-kommissionens godkännande.

Ömsesidig nytta
- Utifrån diskussionerna kunde vi få till stånd konkreta förbättringar. Lika värdefullt är att den gemensamma diskussionen kring samma bord ökar förvaltningens förståelse för odlarnas verklighet, säger kanslichefen i pressmeddelandet som gick ut förra veckan. Jordbrukarna å sin sida kan ha haft nytta av den grundliga genomgången av den EU-lagstiftning som ligger till grund för tvärvillkoren.
I sitt pressmeddelande hänvisar ministeriet till att anvisningarna för kontrollen av djurens välbefinnande har förtydligats, bland annat när det gäller djurens renhet, tillräckligt skydd mot väder och vind, antalet vattenbehållare för nötkreatur samt kraven på att föra journal över döda djur.
- I fråga om kontrollen av märkningen och registreringen av djur lindras exempelvis tolkningen av brister i öronmärkningen till vissa delar, heter det i pressmeddelandet. Dessutom strävar man efter att minska gårdarnas administrativa börda genom möjligheten att slå samman djurhållningsplatser, vilket minskar antalet flyttningsanmälningar av djur.

Automatiska anmärkningar och tidiga varningar
Avsikten är vidare att med hjälp av det register för nötkreatur, som kommer att inrättas inom de närmaste åren, skapa ett automatiskt anmärkningssystem för händelser som inte har rapporterats.
Möjligheten att ge en tidig varning till jordbrukarna utvidgades till sådana krav där den inte funnits tidigare, exempelvis för fågeldirektivets och habitatdirektivets del. Jordbrukaren får således inga påföljder av en tidig varning om han eller hon korrigerar den konstaterade bristen inom utsatt tid. 
Vid de sammankomster där kontrollanvisningarna behandlades deltog förtroendevalda och tjänstemän från SLC och MTK. Förvaltningens representanter vid sammankomsterna var utöver jord- och skogsbruksministeriet även landsbygdsverket, livsmedelssäkerhetsverket och säkerhets- och kemikalieverket, som ansvarar för utarbetandet av kontrollanvisningarna. Dessutom deltog representanter för närings-, trafik- och miljöcentralerna samt regionförvaltningsverken, som utför kontrollerna i praktiken.

Förslag om förenkling till EU-kommissionen
Med utgångspunkt i de förslag som lades fram vid de sammanträdena lämnade jord- och skogsbruksministeriet i maj ytterligare förslag till förenkling av tvärvillkoren till EU-kommissionen. Tidigare förslag lämnades in 2015 och i början av 2016. Ministeriet utreder dessutom möjligheterna att ändra den nationella lagstiftningen, exempelvis så att man eventuellt kunde minska mängden uppgifter som ska anmälas till registret för får och getter.
- Ministeriet kommer också att börja utreda möjligheten att i samband med den landskapsreform som träder i kraft 2019 omorganisera kontrollen av tvärvillkorskraven i syfte att få ner antalet kontroller och därmed också minska de påföljder de har för odlarna, säger kanslichef Husu-Kallio.
Tvärvillkoren utgör villkor för samtliga odlingsstöd som helt och delvis finansieras av EU. Tvärvillkoren omfattar krav på miljön, djurhälsan, folkhälsan och djurens välbefinnande.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab