Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 18.4.2024
 Grattis Valdemar och Volmar
7.6.2016 / Landsbygdens Folk
Projektet NUTRINFLOW ordnar info

 Avrinningsområdet för Lovisaån ligger i fokus för den finländska insatsen i det internationella projektet, där Nylands svenska lantbrukssällskap är inkopplat. Andra parter är Pro Agria i södra Finland och Lovisa stad.
Det är särskilt Hardombäcken som är föremål för iståndsättning inom Lovisa ås avrinningsområde. Arbetet inleds således i sommar med att sätta bäckens huvudfåra i skick.
Områdets jordbrukare är aktivt med i planeringen och utförandet. Samtliga delägare i Hardombäckens dikningslag har gett grönt ljus åt projektet på dikningslagets möte i mars. Utgående från det har man utformat planer och konkurrensutsatt förverkligandet. I projektets budget har en betydande andel reserverats för arbeten och investeringar som krävs för att förverkliga de här planerna.
Ett annat mål är att optimera gödslingen med tanke på skörden. Då minimeras avrinningen av näringsämnen från åkrarna i vattendragen, vilket medför både ekonomisk och miljömässig vinning.
Färre översvämningar innebär mindre erosion, men tidigarelägger också vårbruket och underlättar skördandet, heter det i projektets pressmeddelande. Genom att öka på vattenvolymen med exempelvis översvämningshyllor eller fåror i två nivåer tar man inte mycket bort av åkerarealen.
Näringsämnen rinner ändå alltid från åkrarna, så konstgjorda våtmarker eller bassänger är nyttiga. En sådan är under planering i Rudom i Lappträsk. Den berör Lovisa ås huvudfåra.
Informationen är alltså torsdag med början klockan 14.00 på Furuborg, Lappträskvägen 492, 07945 Kuggom.
I programmet ingår bland annat Södra Finlands täckdikningscentrals presentation av åtgärdsförslag i Hardombäcken och Lovisaån. Torbjörn Lönnfors från NSL berättar på svenska om hur näringsavrinningen kan minskas på i jordbruket.
Själva infon slutar klockan 16 men efter det är en timme reserverad för individuella disksussioner med föredragshållarna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab