Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
3.6.2016 / Landsbygdens Folk
Rekordtidigt färdiga jordgubbar och potatisar
Mervi Kaasinen från Angelniemi, den nordöstra spetsen av Kimitoön som hör till Salo, laddade upp med åtta kilo små nypotatisar för ett studentkaffe på lördagen.
- Jag har nog ätit av de svenska, de är alldeles ätbara men ändå inte som de här, säger hon medan hon fiskar fram sedlarna för sin låda med Timo.
- Det är ju roligt att kunna köpa direkt av producenten också.
Sabina Ekholm tror att familjen nog är först åtminstone i Kimito med sina jordgubbar på friland. De har avsatt 1,5 hektar sydsluttningar för jordgubbar och nu gick allt som smort, nattfrosten lyste med sin frånvaro.
Det enda som saknats är vatten - odlingarna har nu vattnats med sprinklers.
Sorten som mognat först är Honey, därefter väntas i tur och ordning Rumba, Sonata, Salsa och Malvina.
I den ekholmska butiken säljs också Sabinas svågrars Anders och Johan Ekholms produkter. Det är de som står för potatisarna och sparrisen.
Konsulent Peter Fritzén på Finska hushållningssällskapet är förbluffad över hur tidigt man fått jordgubbarna mogna på Kimitoön. Dessbättre verkar utsikterna också framöver alldeles goda - också blomningen börjar vara över för till exempel äpplen.
För vissa växter är värmen redan lite för stark, så att tillväxten stannar upp mitt på dagen för att inte torka ut växten.

TEXT & FOTO
Mathias Luther
luther@infopr.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab