Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 1.5.2024
 Grattis Valborg
27.5.2016 / Landsbygdens Folk
Mjölkproducenter kräver nödbroms
Därmed kan producenter och mejerier tillfälligt komma överens om att minska mjölkleveranserna för att sänka överutbudet. Överenskommelsen får enbart gälla mejerier som förbinder sig att stabilisera produktionen.
Enligt appellen har mejerisektorn länge nog kämpat med marknadsproblem. Branschens upprepade varningar har hittills klingat för döva öron hos de ansvariga myndigheterna. Nu måste EU äntligen handla.
Branschen ser fortfarande inget större engagemang hos beslutsfattarna att stabilisera volymerna och hjälpa mjölkproducenterna genom den långa krisen. Branschen löper en latent risk att brytas ned. 20 procent av mjölkproducenterna lever under ett ständigt hot.
EU behöver sin mjölksektor eftersom perspektiven på längre sikt är goda. Den rådande obalansen på världsmarknaden beror mestadels på att utbudet just nu är en procent högre är efterfrågan.
Genom att stabilisera produktionen kunde den ekonomiska balansen snabbt återställas till förmån för alla aktörer. Dessvärre bygger EU:s nuvarande hållning på att ställa olika mjölkregioner mot varandra. Det är inte konstruktivt.
En sådan politik kan i längden få katastrofala verkningar. Risken är stor att den sprider sig till hela mejerisektorn om ingen lösning kan nås på EU-nivå, lyder budskapet från organisationerna.
Uppropet har undertecknats av organisationer för mjölkproducenter och kooperativ i Finland, Frankrike, Italien, Polen, Portugal och Spanien. Finland representeras av MTK:s mjölkdelegation.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab