Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
27.5.2016 / Landsbygdens Folk
Regeringen föreslår inga krispengar till jordbruket ännu
I ett pressmeddelande från statsrådet heter det att regeringen besluter om krispaketet efter att Europeiska unionens åtgärder för att avhjälpa krisen och konsekvenserna för Finland är kända. Det här torde följa finansministeriets linje.

Höjden av obeslutsamhet
- Regeringens agerande är höjden av obeslutsamhet, konstaterar en tydligt irriterad SLC-ordförande. För det första verkar det i nuläget tyvärr ytterst osannolikt att det skulle komma EU-medel direkt till jordbrukarna som krisstöd, så att vänta på sådana beslut är nog ren tidsspillan, säger han.
- Dessutom är det svårt att få igång en seriös beredning av krisstödet och hur det ska fördelas utan ett beslut att bevilja pengarna? Ordningsföljden är först pengar och sedan beslut. I vilket fall som helst torde eventuella nya krisstöd inte kunna utbetalas under detta år då åtgärderna oftast kräver lagändringar och godkännande av EU. När regeringen nu skjuter upp beslutet till hösten, så hotar tidtabellen att ytterligare fördröjas, medan pengarna skulle behövas så absolut fort som möjligt.

Jord- och skogsbruksministeriet föreslog 48 miljoner euro
I sitt förslag till tilläggsbudget hade jord- och skogsbruksministeriet föreslagit 48 miljoner euro i krisstöd inom det nationella stödet för att lindra jordbrukets situation i ett försvagat ekonomiskt läge. Anslaget skulle också få användas för att betala stöd som beviljats under 2014 och 2015.
- Jag vill ogärna ifrågasätta de seriösa avsikterna i ministeriets förslag, men jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen måste ju ha känt till att finansministeriet inte hade för avsikt att bevilja krispengar nu under våren, säger Holger Falck.
I sitt eget förslag till tilläggsbudget hade finansministeriet ingen summa för tilläggsstöd till jordbruket.

Landsbygdsverket får mindre tillägg
Dessutom hade jord- och skogsbruksministeriet föreslagit ett tillägg på sammanlagt 1,835 miljoner euro till landsbygdsverket. Avsikten är att verket ska få resurser att verkställa stödutbetalningar så att stöden ska komma in på jordbrukarnas konton inom de utlovade tidtabellerna.
Finansministeriets förslag går på 900.000 euro.
Finansministeriet samt jord- och skogsbruksministeriet är däremot överens om ett anslag på 8,44 miljoner euro för skogsförbättringar. Det handlar om tidigare oanvända anslag.
Därutöver har jord- och skogsbruksministeriet föreslagit ett tillägg på 3,6 miljoner euro för att ersätta skador förorsakade av stora rovdjur under fjolåret till fullt belopp. Det här tillägget finns inte omnämnt i finansministeriets förslag.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab