Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
27.5.2016 / Landsbygdens Folk
Sinande potatislager syns inte i priset
Potatisodlarna har varit i ett dilemma de senaste åren. Dels har det på grund av Rysslands importförbud odlats för mycket potatis i Finland, vilket har lett till en överproduktion med låga priser som följd.

Rätt bra priser
Men efter fjolårets regnrika och kalla odlingssäsong minskade potatisproduktionen betydligt. Det i sin tur bidrog till att medelpriset på potatis har varit mellan 25-28 cent per kilo under hela vintern, vilket är tio cent högre än året innan.
- Priset steg redan i höstas och har hållit en nivå på kring 25 cent per kilo och de som haft potatis i lager har därmed kunnat åtnjuta rätt bra priser. Som jordbrukare hoppas jag så klart på bra väder och en god skörd. Men vi vet också att om vädret är ypperligt och produktionen blir stor så faller priserna. Så vad ska jag som potatisodlare hoppas på - bra eller dåligt väder? frågar sig Hemberg.
Med tanke på att potatislagret i Finland förväntas ta slut kring det kommande månadsskiftet anser Hemberg att priserna borde ha stigit nu på våren. Men så har inte skett.
- Normalt brukar potatisen räcka ända till augusti, men nu tar lagret slut flera månader tidigare. Men den situationen har inte märkts på priset alls, vilket det enligt mig borde göra. Jag anser att potatispriset nu borde höjas på grund av lagringsförluster, men det börjar vara för sent för att potatisen är på väg att ta slut. Prishöjningen borde ha kommit tidigare under vintern och jag är överraskad över att det inte har skett, säger han.
Har importen varit stor?
- Det är främst skalerier och industrin som har importerat potatis, men jag vet inte om hur stora mängder det rör sig om. Men det är klart att importen dämpar priserna på inhemsk potatis.
Enligt Hemberg kommer odlingsarealen troligtvis att minska med några procent i år. I Kristinestadsnejden odlas potatis på en mindre yta jämfört med året innan och detsamma gäller också Mellersta Österbotten.
- Det är positivt om det är så att odlingsarealen minskar en aning. I Mellersta Österbotten lär det vara så att en del odlare har slutat, vilket direkt påverkar produktionen. Som odlare hoppas jag att vi kan minska arealen och redan nu börjar utbud och efterfrågan vara i balans. Det är viktigt i och med att konsumtionen av potatis verkar minska i kombinationen med att vi inte kan exportera överskottet, förklarar han.

Export skulle underlätta
Han räknar inte med att Ryssland plötsligt skulle öppna några gränser.
- Man kan alltid hoppas att vi snart kan börja exportera överskottet till Ryssland, för det var bättre tider när det var möjligt. Vi har fina produkter och kapacitet att föda en del av området kring Sankt Petersburg. Det skulle underlätta om gränserna öppnades, men som det ser ut nu sker ingen förändring och det är inte något jag räknar med ska ske inom en nära framtid.
Det ser också ut som att odlingen av tidig potatis har minskat i Kristinestad. Enligt Hemberg är det inte många odlare som har potatis under väv.
- Odling under väv medför mer arbete och orsaken till att arealen av tidig potatis minskar hela tiden är för att det inte är lönsamt med dagens priser. De som odlar tidig potatis får inte tillräckligt med betalt och därför minskar andelen odlare som vill göra det, säger han.
Det som Hemberg och de övriga potatisodlarna hoppas på nu är att priserna går upp i och med att lagret tar slut. I mitten av juli räknar han med att upptagningen av sommarpotatis påbörjas och då vill han se en god prisnivå.
- Det finns ett litet hopp om högre priser i höst nu när lagersituationen är prekär. Det kan inverka på priserna. I oktober önskar jag ett medelpris på minst 25 cent per kilo och 10 cent ytterligare på det under vinterns lopp. Men nu hänger allt på om det blir toppskördar eller inte, säger han.

Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab