Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
27.5.2016 / Landsbygdens Folk
Låga priser på tomat och gurka oroar Närpes Grönsaker
En orsak till det för tidiga prisfallet är att vädret har varit gynnsamt för säsongsodlarna. Det periodvis varma vädret har ökat på produktionen mer än beräknat.
- Det är alltid svårt att förutspå produktionen. I fjol var produktionen sämre på grund av den långa regnperioden, medan det nu har kommit mer rundtomat ut på marknaden, vilket har pressat priserna.
- Nu är vårt mål att få alla produkter i balans vilket skulle bidra till stabilare prisnivåer. Är det överutbud och konsumtionen inte tillräcklig så faller priserna. Så är det nu, konstaterar Jonas Lundström, försäljnings- och marknadsföringsdirektör.
I flera år har NG strävat efter att produktionen av bulk, det vill säga vanliga rundtomater, ska minska eftersom marknaden är mättad. I stället har det skett en satsning på andra specialtomater och andra produkter.
- Vi jobbar kontinuerligt med att öka totalkonsumtion och att ta fram nya alternativa produkter som olika specialtomater. Men vi är inte ensamma och kan styra hela marknaden och det är med viss oro som vi kan se att odlingen av bulk kommer att öka i framtiden. Branschen måste vara beredd på betydligt lägre snittpriser på gurka och tomat om marknaden ska kunna svälja mer bulk, säger Lundström.

Trögt för specialtomater
Handelsmässigt har säsongen inletts dåligt för inhemska specialtomater. Konsumtionen har inte varit på en tillräcklig hög nivå, vilket är en besvikelse enligt Lundström.
- Det är trögt på marknaden och en bidragande orsak är att de nu finns ett för stort antal inhemska produkter samtidigt som det också fortfarande finns en stor mängd importerade produkter. Alternativen är för många och det är svårt för konsumenterna att veta vad de ska välja, säger han.
Gällande specialtomater påverkar importen mycket. Det finns - trots att den inhemska produktionen nu är i full gång - ett stort utbud av importerade alternativ. Det är på alla sätt en olycklig situation för hela branschen.
- Som exempel importerades 2002 i maj-juli knappt någon tomat alls till Finland. Men 2013 importerades under vår egen högsäsong 1,5 miljoner kilo specialtomater. Det här tyder helt klart på att marknadsläget har blivit tuffare och att den blir ännu tuffare i framtiden, säger Skullbacka.
NG har en god kontakt till handeln och att enligt Lundström försöker man hela tiden påverka och informera handeln om att importen bidrar till att den inhemska marknaden blir i obalans.
- Vi arbetar nära våra kunder inom handeln men de aktörerna fattar egna beslut utgående från marknadsmässiga och kommersiella perspektiv. Vi är öppna med våra prognoser om vilka produkter vi har på gång och vi har också en del överenskommelser med handeln. Vi gör vad vi kan för att påverka handeln och det är i slutändan konsumenten som besluter vad som finns i handeln. Vill de ha billiga utländska alternativ så finns de där så länge det finns en kundkrets, vi konkurrerar inte med pris utan med kvalitet, säger Lundström.

Arbetar mot kunder och konsumenter
NG arbetar också med konsumentinformation för att lära finländarna att olika tomatprodukter har olika användningsmål.
- Av tradition köper finländska konsumenten en tomatsort per besök till affären. Men det finns många olika inhemska alternativ, till exempel rundtomat till salladen, pärltomat till snack och biff- och Dunnetomater till grillen. Vi arbetar för att öka totalkonsumtionen och det gör vi på flera olika sätt, säger Lundström.
Under våren har NG också gjort en omfattande konsumentundersökning. På så sätt tar andelslaget också ett aktivt ansvar för hela marknaden. NG kommer också i sommar att testa en så kallad shop-in-shop i totalt sju stora butiker i Helsingfors och Uleåborg.
- Konceptet går ut på att det i de här butikerna kommer att finnas en egen NG-avdelning där vi har hela vårt sortiment. Det här är en häftig grej och tillsammans med butikerna ska vi dra slutsatser i höst, berättar Lundström.
NG tar också fram nya produkter och en nyhet för i år är gula pärltomater i bägare. Andelslaget ordnar också totalt sextio konsulentdagar runt om i landet i olika butiker.
- Vi satsar också på digitala aktiviteter på Youtube och Facebook och har också haft en skolturné tillsammans med Fazer Foodservice där vi berättar om positiva hälsoeffekter av tomater. Det är vansinnigt mycket på gång, konstaterar Lundström.
Skullbacka fortsätter:
- Vi arbetar mycket hårt för att se till att NG producerar det som efterfrågas och att utbud och efterfrågan ska vara bättre i balans. Men det är en enorm utmaning.

Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab