Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
20.5.2016 / Landsbygdens Folk
Regeringen föreslår inga krispengar
till jordbruket i andra tilläggsbudgeten

I ett pressmeddelande från statsrådet heter det att regeingen belsuter om krispaketer efter att Europeiska unionens åtgärder för att avhjälpa krisen och konsekvenserna för Finland är kända.
Överenskommelsen torde följa finansministeriets linje. I fall beredningen inleds först i höst torde det betyda att krishjälpan betalas ut tidigast våren 2017.

Jord- och skogsbruksministeriet föreslog 48 miljoner

I sitt förslag till tilläggsbudget har jord- och skogbruksministeriet föreslagit 48 miljoner euro i krisstöd inom det nationella stödet för att lindra jordbrukets situation i ett försvagat ekonomiskt läge. Anslaget skulle också få användas för att betala stöd som beviljats under 2014 och 2015.
Jord- och skogsbruksministeriets motivering är att det allmänna marknadsläget för jordbruksprodukter och Rysslands importförbud ännu förorsakar inkomstförluster för jordbruket. Till exempel har producentpriserna på kött minskat under det senaste året. Det finns problem speciellt på de gårdar som nyligen har satsat på att utveckla sin produktion.
Ministeriet hänvisar i sitt förslag till den lagändring i det nationella stödet som trädde i kraft i december i fjol, och som ger möjlighet för att betala ut temporärt nationellt stöd. Till detta har 15 miljoner euro beräknats.
Dessutom kan det föreslagna anslaget användas för andra nationella stöd till jordbruket och trädgårdsodlingen, med vars hjälp man kan underlätta situationen för gårdarna.
Ministeriet konstaterar självt att anslaget inte räcker för att lösa problemen på gårdarna i det exceptionella läget som nu redan pågått en längre tid.
I sitt eget förslag till tilläggsbudget har emellertid finansministeriet ingen summa för tilläggsstöd till jordbruket.

Landsbygdsverket får mindre tillägg

Dessutom har jord- och skogsbruksministeriet föreslagit ett tillägg på sammanlagt 1,835 miljoner euro till landsbygdsverket. Avsikten är att verket ska få resurser att verkställa stödutbetalningar så att stöden ska komma in på jordbrukarnas konton inom de utlovade tidtabellerna.
Finansministeriets förslag går på 900.000 euro.
Finansministeriet samt jord- och skogsbruksministeriet är däremot överens om ett anslag på 8,44 miljoner euro för skogsförbättringar. Det handlar om tidigare oanvända anslag.
Därutöver har jord- och skogsbruksministeriet föreslagit ett tillägg på 3,6 miljoner euro för att ersätta skador förorsakade av stora rovdjur under fjolåret till fullt belopp. Det här tillägget finns inte omnämnt i finansministeriets förslag.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab