Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
13.5.2016 / Landsbygdens Folk
Inget nötkött i samtalen med Mercosur
EU:s producentorganisationer och en majoritet av medlemsländernas jordbruksministrar har protesterat mot förslaget. De anser att nya kvoter för import av sydamerikanska produkter inte kan öppnas så länge det krisar som värst inom EU-jordbruket.
Frankrike går i spetsen för en regelrätt revolt mot Mercosuravtalet med stöd av framför allt Irland och Polen. Agrarkommissionär Phil Hogan försökte på tisdagen lugna stämningarna med beskedet att nötköttet tas bort ur den kommande förhandlingsrundan.
Tretton medlemsländer har tidigare krävt att sensibla jordbruksprodukter ska undantas från avtalet. Undertecknarna är Österrike, Cypern, Estland, Frankrike, Grekland, Irland, Lettland, Litauen, Luxemburg, Polen, Rumänien och Slovenien.
Under en debatt i EU-parlamentet på tisdagen betonade handelskommissionär Cecilia Malmström ändå att avtalet med de sydamerikanska länderna är en enastående chans för EU.
Också jordbruket skulle dra nytta av Mercosur, menade Malmström. Hon påpekade att EU redan har en positiv handelsbalans med Sydamerika. Ett avtal kunde ytterligare främja exporten av mjölkprodukter och griskött.
Franska parlamentariker varnade däremot unisont för svåra nackdelar för det europeiska jordbruket. De egentliga förhandlingarna mellan EU och Mercosur ska enligt planerna inledas officiellt i september.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab