Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
13.5.2016 / Landsbygdens Folk
Byggstarten för YA:s dikostall försenas
Det var på förra veckans möte som Söfuk:s styrelse skulle välja entreprenör för byggandet av YA:s nya anläggning för dikoproduktion. Men i stället för att göra det föreslog mötets föredragande, Ulrica Karp, direktör för Söfuk, att begära utlåtande av direktionen.
Resultatet från omröstningen blev sju röster mot fyra, vilket innebar att direktionen nu ska ge utlåtande i stället för att styrelsen hade valt entreprenör.
- Jag och några till ansåg att direktionen redan har sagt sitt och att styrelsen i stället borde ha valt entreprenör. Det här gör nu att byggandet inte kan inledas som planerat i juni utan nu blir det tidigast i höst. Styrelsen har genom beslutet förhalat hela bygget, säger Antfolk.
Henrik Ingo, ordförande för YA:s direktion anser i likhet med Antfolk att det var onödigt att det organet ska ge utlåtande igen.
- Det är ett onödigt steg som försvårar processen. Nu drar byggandet av anläggningen ut på tiden, säger Ingo.

Allt är redan klart
Orsaken till varför det är onödigt att direktionen ska ge sitt utlåtande är flera, enligt honom.
- Det finns bygglov och miljötillstånd och en offert som hålls inom ramen för den investeringsbudget som samkommunstämman har gett, konstaterar Ingo.
Det var för ungefär ett år sedan som den gamla mjölkanläggningen vid YA togs ur bruk. Efter diskussioner kom styrelsen fram till att det förmånligaste och bästa alternativet är att i stället för mjölkproduktion satsa på ett dikostall.
Förra hösten reserverades medel på 500.000 euro och i juni var det meningen att byggandet skulle inledas. Men nu finns det stor risk för att byggstarten drar ut på tiden.
- Det finns inget mera att diskutera. Direktionen är enhälligt för byggandet och nu kan vi inte inleda arbetet i sommar då det är billigare att bygga jämfört med vintern när arbetet i allmänhet drar ut på tiden på grund av kallt väder, säger Antfolk.
Enligt honom finns det inom ledningen för Söfuk ett ointresse för att YA ska bedriva jordbruksutbildningar.
- Så har jag tolkat situationen. Det finns inte ett direkt motstånd men ett ointresse bland en del av ledningen som anser att jordbruksutbildningar inte passar in i Söfuk:s image. Det är helt absurt om det är på det viset för själva området där YA har sin verksamhet heter Kungsgården - ett namn som härstammar från Gustav Vasas kungsladugård som fanns här, säger han.
Enligt Söfuk:s direktör Ulrica Karp finns inget motstånd mot att YA också i framtiden ska ha lantbruksutbildningar.
- Lantbruksutbildningarna är en stark och viktig del av YA:s verksamhet. Samarbetet med producenterna fungerar bra och vi har också en stark fortbildnings- och projektverksamhet. Något motstånd finns inte, säger hon.

Läget har förändrats
Enligt henne finns det inte heller någon dramatik bakom förslaget att direktionen ska ge utlåtande i ärendet. Hon säger att det är länge sedan direktionen behandlat ärendet och anser att det är en fin gest att låta det organet ge utlåtande igen.
- Omständigheterna kring andra stadiets utbildning har förändrats mycket sedan direktionen behandlade ärendet. Det är på sin plats att låta direktionen se över de här förändringarna igen, säger Karp.
Den största förändringen enligt henne är att reformen av andra stadiets utbildning fortsätter. Enligt ett nytt förslag ska staten skära ner finansieringen igen.
- Det finns inte lika mycket pengar längre. Samtidigt har antalet sökande till den grundläggande lantbruksutbildningen för unga minskat. YA har enligt prognoserna för innevarande år endast 23 studerande på tre årskurser. Antalet förstahandssökande till ungdomsutbildningarna som startar nästa höst är endast fem, konstaterar hon.
Hon poängterar att det finns investeringsanslag på en halv miljon euro för byggandet av ett nytt dikostall. Men finns det risk för att byggandet inte blir av?
- Nu ska vi vänta på direktionens utlåtande. Den står inför stora nedskärningskrav och därför anser jag att det är juste mot direktionen att se över ärendet igen, säger Karp.
Antfolk har förståelse för att yrkesutbildningen på andra stadiet genomgår tuffa ekonomiska tider. Men enligt honom kunde man ha dragit i handbromsen för länge sedan.
- Vi har planerat inför en ny anläggning i flera år och en byggkommitté har arbetat med ärendet i ett år. Alla vet också att vi står inför fortsatta nedskärningar men nu är det fel tid att börja bromsa, säger han.
ÖSP har tidigare aktivt påpekat vikten av att dikostallet blir verklighet för att djurhållningen är nödvändig för hela jordbruksutbildningen vid YA.
- Utan djurhållning hotas hela jordbruksutbildningen. Jag ser det som slutet för den här utbildningen om det inte i framtiden finns djur på Kungsgården. Djur behövs för att odling ska behövas och nu måste vi bara se till att den här anläggningen blir verklighet. En halv miljon euro som redan är reserverade hotar inte YA:s ekonomi, säger han.

Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab