Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
13.5.2016 / Landsbygdens Folk
Miss efter åländsk lagändring: Inget stöd för hjortdjursskador
Lindström tog i onsdags upp frågan vid en träff med närings- och miljöministern Camilla Gunell och tjänstemän från landskapsförvaltningen.
- Förvaltningen lovade försöka hitta en lösning på problemet, men tills vidare kan inga stöd för hjortsdjursskador betalas ut till åländska jordbrukare och frutktodlare, förklarar Lindström.
Han konstaterar att det för landskapet totalt sett handlar om mycket små pengar.
- Men en enskild odlare kan drabbas hårt. Kommer det in rådjur eller andra hjortdjur i en kålodling kan det kosta odlaren tusen euro över en natt.

Oförutsedd miss?
Uppenbarligen handlar det om ett oförutsett misstag i samband med att Åland ändrat sin lagstiftning om stödutbetalningar.
Enligt skogsbruksbyråns jaktförvaltare Robin Juslin, som föredrog ärendet på enskild föredragning för minister Gunell, kan man enligt EU:s regler inte längre bevilja frukt- och grönsaksdlare stöd för hortdjursskador.
På fastlandet fortsätter däremot stödutbetalningen som tidigare enligt uppgifter till Henry Lindström. Riksmyndigheterna har inte ändrat sin utgående från EU:s nya regler utan förefaller fortsätta med stöden tills EU eventuellt reagerar.
Vid Ålands landskapsregering handläggs hjortdjursskador av skogsbruksbyrån och missen med förlorade stödmöjligheter för frukt- och grönsaksodlare skulle knappast ha skett om ärendet legat under jordbruksbyrån.

Förebyggande åtgärder
På Åland är praktiskt taget alla yrkesmässiga fruktodlingarna skyddade av stängsel som landskapet i många fall betalat bidrag för enligt antal stolpar och löpmeter skyddsnät.
Det förebyggande arbetet har fungerat bra och därför skulle landskapsregeringen enligt jaktförvaltaren Robin Juslin gärna fortsätta med dem.
- Men då gäller det att hitta formuleringar som kan godkännas av EU.
Däremot kan ersättningar för hjortskador på skogsplanteringar fortsättningsvis betalas ut även om tyngdpunkten också där läggs på förebyggande åtgärder.
- Men inom skogsbruket är hjortdjursskador inte ett lika stort problem som inom frukt- och grönsaksodlingen, påpekar Yngve Österlund.
Att ersättning för hjortdjursskador kan betalas ut inom skogsbruket beror enligt Juslin på att ersättningarna där klassas som "stöd av mindre betydelse".

Rolf-Lennart Witting
witting@aland.net

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab