Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
6.5.2016 / Landsbygdens Folk
Vårbruket inleddes i Österbotten
Han var en av de första österbottniska jordbrukare som inledde vårbruket redan i måndags. Vädret har varit torrt och varmt i landskapet under de senaste dagarna och prognosen för den här veckan lovade gott i måndags.
- Vädret ska fortsätta soligt och varmt i åtminstone sju dagar. Det kommer att bidra till att aktiviteten i de här trakterna blir livlig. Jag tror de flesta börjar med såningsarbetet mot slutet av veckan, säger Ehrs.
Ehrs odlar korn och bondböna på cirka hundra hektar i Vörå. Ungefär hälften av skörden använder han som eget foder i svinproduktionen medan resten säljs som foderspannmål. Det första han gjorde var att sprida stallgödsel, vilket görs på cirka trettio hektar.
- Sedan tidig morgon har jag arbetat med att sprida sväm på de åkrar som plöjdes i höstas medan min far hjälper till och harvar ner det. Jag räknar med att det här tar ungefär tre dagar så att vi ska vara klara för att inledda såningsarbetet i slutet av veckan.

Senare än i fjol
Jämfört med i fjol har vårbruket i år inletts aningen senare. Förra året började Ehrs sprida sväm kring den 26 april.
- I fjol började vi så redan den 1 maj, men jämfört med de senaste åren är vi ändå rätt tidiga i år. Jag tror att alla har senaste regniga vår i minnet och vill komma igång tidigt om det skulle upprepa sig i år. Men vi ska hoppas att det inte blir en lika lång regnperiod i maj i år som i fjol, säger han.
I Närpes hade en del jordbrukare inlett vårbruket i början av den här veckan. Men snö och regn som föll förra veckan har bidragit till att de flesta avvaktar, åtminstone ännu i tisdags.
- Men jag tror nog att vårbruket kommer igång på allvar nu i slutet av veckan. Vädret har varit perfekt nu i några dagar och om det fortsätter med uppehåll, sol och värme samt lite vind är förutsättningarna mycket goda, säger Bengt Eklund, spannmålsodlare i Närpes.
Martin Edman, ordförande för ÖSP:s spannmålsutskott, berättar att vårbruket i Malax där han odlar inte hade påbörjats i någon nämnvärd grad i tisdags.
- Det har varit väldigt lugnt och i dag såg jag bara en åker som hade harvats. Orsaken är att det var väldigt fuktigt förra veckan med regn så nu har alla väntat på att det ska torka upp. Men nu är vädret ypperligt och själv börjar jag troligen harva i morgon (läs: onsdag), säger Edman.
Han är glad över att få börja arbetet med en ny växtsäsong, men det som drar ner på humöret är naturligtvis de dåliga spannmålspriserna.
- Det finns tyvärr inte mycket som tyder på att priserna kommer att stiga och många är säkerligen oroliga för om de ens får tillbaka det som de nu satsar i form av kostnader. Arbetsglädjen finns där, men man tänker annorlunda med tanke på de dåliga priserna, säger han.
Många odlare kommer högst antagligen att tänka om gällande vad de odlar i år. En av dem är Edman.
- Jag kommer att minska på spannmålsodlingen och i stället har jag mera gröngödslingsvallar och viltåkrar och andra alternativa grödor som kummin. Jag har valt så här just på grund av de dåliga spannmålspriserna, säger Edman.

TEXT & FOTO
Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab