Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
6.5.2016 / Landsbygdens Folk
Vårbruket kom igång på allvar på Åland
Han samarbetar också med föräldrarna Li och Göran Söderlund, som har en mjölkgård i Jomalaby och två gånger har utsetts till Ålands vallmästare.
Sedan gammalt har man på Åland ansett att vårbruket kommer igång just efter första maj, men ofta har det också varit betydligt tidigare vårar.
- I början av april såg det ut att bli ett riktigt tidigt vårbruk i år, men sen kom det ett bakslag med en kall och regnig vecka, påpekar Lars-Johan Mattsson som odlar lök och potatis i både Sund och Saltvik och dessutom tillsammans med frun Jennifer Sundman driver Mattas Gårdsmejeri i Finby.

Hoppas på fortsatt odling för Chipsen
Kalle Mansén som odlar på totalt 50 hektar har vete, råg och korn på sammanlagt över 20 hektar. Dessutom ska han bland annat ha vårraps på 6 hektar och 7 hektar chipspotatis.
Han är glad för att "det här året är räddat" för potatisodlingens del och hoppas att den nedläggningshotade chipsfabriken i Saltvik Haraldsby får fortsätta eftersom den har så stora kringeffekter också utanför jordbruket.
Beslut om fabrikens framtid väntas norska Orkla-koncernens ledning fatta inom maj månad.
Redan en vecka före vetesådden hade Kalle också sått bondböna för första gången "som ett litet test" efter samråd med Ålands Hushållningssällskaps växtodlingsrådgivare Joachim Regårdh.
- Egentligen har det ännu varit lite för kallt för vårbruket så det är bra att värmen börjar komma, påpekar Kalle Mansén.
En nackdel med bondbönan är att den kan odlas på samma skifte bara vart sjätte år, men å andra sidan lär den liksom exempelvis blå lupin vara bra för markstrukturen.
Just i Björsby finns det annars gamla traditioner beträffande tidig start för det åländska vårbruket. Legendariske "Törns-Albert" satte nämligen sedan han fyllt 80 år en ära i att vara först ute på våren.
- Så en vecka eller tio dagar efter Albert brukade det vara lämpligt att sätta igång, kommenterar Kalle med ett litet leende.

TEXT & FOTO
Rolf-Lennart Witting
witting@aland.net

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab