Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
29.4.2016 / Landsbygdens Folk
Motståndet mot Mercosur växer bland EU:s producenter

Det hävdar åtminstone den irländska producentbasen Joe Healy. Han är ordförande för Irish Farmers´ Association som levererar den häftigaste kritiken mot förhandlingarna med de sydamerikanska länderna.
Healy befarar att EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström vill öka marknadstillträdet för sydamerikanskt nötkött över smärtgränsen. Om Malmström får som hon vill, skulle sydamerikanerna få en tredjedel av EU-marknaden för nötkött, varnar IFA.

Sensibla varor till varje pris
I gengäld vill det europeiska näringslivet exportera mer maskiner, bilar och kemikalier utan byråkratiska hinder och tullbarriärer. Företagen hoppas också på chansen att få sälja fler tjänster över Atlanten.
Den lukrativa exporten skulle ske på bekostnad av jordbruket, befarar EU:s producenter. Tretton medlemsländer sände nyligen ett brev till kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker med kravet att sensibla jordbruksprodukter ska undantas från avtalet.
Det tretton länderna är Österrike, Cypern, Estland, Frankrike, Grekland, Irland, Lettland, Litauen, Luxemburg, Polen, Rumänien och Slovenien. Irlands jordbruksminister Simon Coveney varnar för de psykologiska effekterna.
Avtalets motståndare befarar att ett alltför generöst anbud till Mercosur kan uppfattas som en provokation gentemot det europeiska jordbruket, som upplever en av sina värsta kriser. Det har medlemsländerna inte råd med just nu.
Gruppen av sensibla produkter omfattar bland annat kött, mejeriprodukter, frukt och grönsaker. En marknadsöppning skulle få katastrofala konsekvenser, varnar det europeiska jordbrukets takorganisationer Copa och Cogeca.
Producenterna hänvisar till att de sydamerikanska exportörerna i princip inte behöver några tullättnader, eftersom 86 procent av EU:s nötköttsimport och 70 procent av det importerade fågelköttet redan kommer från Sydamerika.
Olikheterna i prisnivån mellan Europa och Sydamerika tas också fram som argument i kritiken. EU-producenterna betonar svårigheten att konkurrera på lika villkor med länder där lönenivån är väsentligt lägre.
Producenterna av nötkött i Brasilien, Argentina och Uruguay ställer givetvis stora förhoppningar på ett kommande avtal. Jordbrukssektorn står för nästan hälften av Mercosurländernas export och arbetar under närapå idealiska förhållanden.

Förhandlingar med många avbrott
Brasilien har redan länge kämpat för ett handelsavtal med EU, med eller utan Mercosur. Argentinas förra regering stretade emot en öppnare handel av protektionistiska skäl men EU-kommissionen vägrade att förhandla med enskilda länder.
Nu har Argentina en marknadsliberal regering som är ivrig att öppna sin ekonomi utåt. Landets nya politik har starkt bidragit till att förhandlingarna med EU igen kan inledas. För Brasilien kommer chansen i elfte timmen, i en situation där landets ekonomi är i botten.
EU och Mercosur kalkylerar att de avlägsnade tullarna ska generera ett mervärde av fyra miljarder euro per år genom en intensivare handel, förutsatt att samtalen mellan parterna avancerar.
Det är ingen självklarhet. Samtalen har i själva verket pågått sedan 1990-talet med långa avbrott. Kontinuiteten har störts av ständiga interna tvister inom Mercosur. Argentinas ekonomiska berg- och dalbana har också skadat samarbetet.
Det paradoxala är att Brasilien och Argentina har varit huvudorsaken till strandade förhandlingar under tidigare rundor. Denna gång är det EU:s jordbrukare som i första hand hotar med motstånd.
EU exporterade senaste år varor för 97 miljarder euro till Mercosurländerna, som är EU:s åttonde största marknad. Omvänt är EU den viktigaste marknaden för Mercosur, med ett årligt exportvärde av 110 miljarder euro.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab